Portugal će biti zemlja partner na Varaždinskim baroknim večerima

Portugal će biti zemlja partner na Varaždinskim baroknim večerima

Veleposlanica Portugalske Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. Maria Paula Vieira Leal Da Silva posjetila je u utorak 16. travnja Grad Varaždin. U Gradskoj vijećnici primio ju je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

Protokolarnom susretu i radnom sastanku nazočili su također Maria José Homem, lektorica portugalskog i zadužena za kulturu u veleposlanstvu, te Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare objavljeno je da će na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima zemlja partner biti Portugal. Gradonačelnik Neven Bosilj je izjavio: Sa zadovoljstvom vas mogu obavijestiti da ovogodišnje 54. Varaždinske barokne večeri, koje počinju 20. rujna, imaju Portugal kao zemlju-partner. Nakon Švicarske, Irske i brojnih drugih zemalja,  ove godine je zemlja partner Portugal koji  će se predstaviti na otvaranju festivala te na još pet koncerata. Na festivalu se organiziraju i popratni sadržaji pod imenom Total barok pa ćemo tako imati prezentacije portugalskih proizvoda i degustacije portugalskih vina,  a moći ćemo čuti i fado. Tih desetak dana Varaždin će zapravo postati Portugal u malom. Drago mi je da smo u Portugalu našli tako dobrog partnera.

Svoje oduševljenje gradom  i suradnjom na festivalu nije krila veleposlanica Portugala NJ. E. Maria Paula Vieira Leal Da Silva koja je prvi put  boravila u Varaždinu. Zahvalila se na gostoprimstvu te izjavila: Vrlo smo ponosni što će Portugal biti partner na ovom prestižnom festivalu barokne glazbe koji se održava u ovom prekrasnom gradu koji je u povijesti  bio glavni grad Hrvatske. Za moju zemlju koja ima  bogatu i originalnu  povijest, također i u razdoblju baroka, velika je privilegija biti ovdje. Moja je zadaća predstaviti Portugal u Hrvatskoj, i to ćemo uspješno  učiniti na baroknom festivalu. Nadam se da će to biti prilika da se bolje upozna moja zemlja, naša kultura i povijest.

Raymond Rojnik, direktor Koncertnog ureda izvijestio je također da će se Varaždin predstaviti u gradu Guimaraesu s kojim je Grad Varaždin još 2008. godine potpisao pismo namjere.  Najavio je dolazak nekoliko ansambala iz Portugala koji njeguju autentičnu glazbu. Program je verificiran od ministarstava kulture koje pomaže u logističkom i financijskom pogledu. Nadam se da ćemo uz kvalitetne glazbenike i uz popratni program Portugal približiti varaždinskoj publici. - najavio je Raymond Rojnik.

Najavljeno je i potpisivanje ugovora između gradonačelnika UNESCO-vih  kreativnih  gradova kulture na konferenciji u Bragi 1. – 5. srpnja ove godine te posjet Guimaraesu  što će Grad Varaždin također iskoristiti za promociju festivala i svojih turističkih, kulturnih i gospodarskih potencijala.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.