Samoborska glazbena jesen se nastavlja

Samoborska glazbena jesen se nastavlja

Dodjelom nagrade za najbolju skladbu sedmog. Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note i izvedbom prvonagrađene Jagad za orkestar autora Eduarda Soutulla te potom programom u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Vetona Marevcija i pijanista Ivana Krpana, nastavljen je program 43. Samoborske glazbene jeseni.O pobjedniku ovogodišnjeg natjecanja skladatelja odlučivala je prosudbena komisija u sastavu Lojze Lebič, Enrico Dindo, Nikša Gligo i Srećko Bradić i jednoglasno je odlučila kako prva nagrada i 2500 eura pripadaju španjolskom skladatelju Eduardu Soutulli Garci-i .“Ova se skladba odlikuje vještim baratanjem bojama, kako u blokovima, tako i u solističkim tretmanima glazbala. Njezina je vrijednost ponajprije u tome što je se ne da smjestiti unutar određene škole ili stila i to  zato što skladatelj orkestralni korpus posve podvrgava svojim zamislima i idejama. JAGAD primjerno predstavlja sve odlike zrelog individualnog stila pa mu se po mišljenju žirija opravdano dodjeljuje prva nagrada“ – obrazloženje je komisije koja je odlučila drugu nagradu i 1000 eura dodijeliti za Notturno japanskog skladatelja Hiroshi Nakamure, dok 3. nagrada ove godine nije dodijeljena.

Eduardo Soutullo Garcia studirao je klavir, glazbenu teoriju, harmoniju i kompoziciju u Madridu i Parizu, doktorirao je na Sveučiluštu u Vigu gdje trenutno i predaje. Za svoje skladbe do sad je nagrađivan više puta na svjetskim natječajima, a njegove su skladbe izvodili brojni orkestri i ansambli u Švicarskoj, Rusiji i Španjolskoj. Za pobjedničku skladbu kaže da je njome nastojao istražiti orkestralne boje korištenjem različitih modalnih ljestvica koje su podloga za njen melodijski i harmonijski razvoj.Uz izvedbu prvonagrađene skladbe Natjecanja New Note na repertoaru programa u Franjevačkoj crkvi bili su Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op. 54 te Uvertira, scherzo i finale za orkestar, op. 52 Roberta Schumanna. Koncert za klavir poznat je kao djelo kojem je Liszt svojevremeno (neopravdano) zamjerao manjak pijanističke virtuoznosti, a kojeg je Schumann skladao kao svojevrsni kompromis između simfonije, koncerta i goleme sonate. Druga skladba Schummanova je svojevrsna simfonijska skica koja plijeni svojim raskošnim, energičnim stavcima, a koju je i sam skadatelj u nekoliko navrata nazivao svojom 2. simfonijom.U izvedbi se Simfonijski orkestar HRT-a, jedan od najstarijih europskih radijskih orkestara, ponovno iskazao sjajnom uvježbanošću, ovaj put pod dirigentskom palicom mladog karlovačkog dirigenta Vetona Marevcija, koji je do sad dirigirao Zagrebačkom filharmonijom, Slovenskom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zadarskim komornim orkestrom te Karlovačkim komornim orkestrom.

Pijanist Ivan Krpan ponovno je  pokazao zašto je trenutno jedan od najzanimljivijih i najnagrađivanijih mladih hrvatskih izvođača. Student je pete godine klavira u razredu prof. Rubena Dalibaltayana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a prve nagrade osvajao je na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima, među kojima se ističe pobjeda 2017. godine na jednom od najuglednijih pijasnističkih natjecanja na svijetu, Ferruccio Busoni u Bolzanu što mu je otvorilo vrata koncertnih podija u Italiji, Njemačkoj, Kini, Južnoj Koreji i Južnoj Americi.  

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.