Monoopera Ljudski glas u HNK Varaždin, 9. svibnja

Monoopera Ljudski glas u HNK Varaždin, 9. svibnja

U srijedu, 9. svibnja s početkom u 19,30 sati u Klubu Europa media održati će se izvedba monoopere “Ljudski glas” Francisa Poulenca nastalu prema tekstu Jeana Cocteaua. Pjeva Marija Lešaja uz klavirsku pratnju Darijana Ivezića.

Program je nastao u suradnji s HNK u Varaždinu i sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture. Premijera ovog djela bila je 1959.g. u Opéra-Comiqueu u Parizu, u izvedbi Denise Duval, pod ravnanjem Georgesa Prêtrea.

Monoopera Ljudski glas (“La voix humaine”) Francisa Poulenca (1899- 1963) nastaje 1958.g. na tekst Jeana Cocteaua (1889- 1963). 

Ova tragédie lyrique prestavlja posljednji razgovor mlade žene i njezina sada već bivšeg ljubavnika. Monoopera koja je originalno pisana za veliki orkestar (večeras u komornoj izvedbi uz klavir) donosi mračnu atmosferu posljednjeg telefonskog razgovora dvoje ljubavnika. Često prekidanje telefonske veze unosi dodatni nemir u njihov razgovor. Ona prolazi kroz čitavu lepezu emocija, prisjećajući se sretnih zajedničkih dana priznaje mu kako je pokušala počiniti samoubojstvo.

Poulenc sklada na način da izmijenjuje recitativne dijelove sa velikimmelodijskim lukovima koji prate i diktiraju dramski naboj djela. Jedini protagonisti na sceni su Ona i telefon, kako čujemo samo njezin glas postajemo potpuno uronjeni u njezinu buru emocija i u njezin svijet koji se svakim taktom glazbe sve više urušava. 

Marija Lešaja (Zagreb, 1983.) Pohađala je glazbenu školu Blagoje Bersa (osnovna škola- flauta, Prof.Vesna Hajdin, srednja škola –solo pjevanje prof.Viktorija Badrov). Nakon studija filozofije i sociologije upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu gdje i diplomira u klasi izv.prof. Cynthije Hansell-Bakić. 2008.g.upisuje dvogodišnje usavršavanje na Universitaet fuer Musik und darstellende Kunst u Beču u opernoj klasi prof.Theimera i prof.Orlowskog.

Nastupila je u ulogama Gretel, Melpomene (Schlosstheater Schoenbrunn Beč), Euridice (Probebuehne- Mdw Beč), Ide, Papagene, Barene, Čobančeta i Berte u HNK-u Zagreb. Nastupala je kao solistica uz Vjekoslava Šuteja, Uroša Lajovica, Nikšu Barezu, Tomislava Fačinija, Igora Vlajnića, Srboljuba Dinića, Josipa Šege, Michaela Helmratha, Mathea Paisa i Ingomara Reinera i uz Cantus ansambl. Nastupala je na Festivalu komorne glazbe u Vukovaru, Večerima Sv. Donata u Zadru, Orguljskom festivalu „Petar Nakić“ u Rabu, Ljetnom festivalu u Rovinju, u Salonu Očić u izravnom prijenosu Hrvatskog radija, Orguljskom festivalu Heferer, Izlogu suvremenog zvuka, u Peterskirche u Beču itd. Pohađala je seminare Dunje Vejzović, KS Olivere Miljaković, Rotraud Hansmann, Georga Nigla, Gerharda Zellera, Nede i Željke Martić. 2013. g. nastupila je u praizvedbi glazbeno scenske suite Planet 8 alias Operacija Neptun Mirele Ivičević u teatru &TD za sopran i ansambl, koja je dobitnica nagrade Josip Štolcer Slavenski.2017.g. Nastupila je na 29. Muzičkom biennale su praizvedbi „Žabica kraljica“, S. Glojnarić i u režiji R. Medvešeka.

Dobitnica je nagrada sa regionalnih i državnih natjecanja, te je bila jedna od finalistica na internacionalnom operetnom natjecanju Nico Dostal 2009.g u Korneuburgu. Članica je ansambla Le Trio (Eda Rimanić – flauta i Iva Ljubičić Lukić- klavir), redovito održava koncerte s pijanisticom Kosjenkom Turkulin i orguljašicom Katarinom Javora. Od 2011.g. predaje solo pjevanje na Rock akademiji.

Darijan Ivezić, dirigent. Diplomirao je dirigiranje na Muzičkoj akademiji u  Zagrebu, u klasi prof. Uroša Lajovica. Unutar diplomskoga ispita ostvario je nastup sa Zagrebačkom filharmonijom. S ansamblom Muzičke akademije i Akademije dramske umjetnosti gostuje na Akademiji Franz Liszt u Budimpešti ravnajući Pričom o vojniku Igora Stravinskoga.

Od 2015. godine zaposlen je kao korepetitor u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, gdje od svibnja 2017. radi kao umjetnički voditelj studija uloga te asistira u opernim produkcijama poput Sicilijanske večernje i Don Carlo G. Verdija, Manon Lescaut i Madama Butterfly G. Puccinija i Don Pasquale G. Donizettija.

Debitirao je 2016. ravnajući suvremenim opernim djelom Mimi F. Verrieresa. Voditelj je ansambla specijaliziranog za glazbu 20. i 21. stoljeća Col legno i Projekta Lazarus, koji izvodi hrvatsku baroknu baštinu te s njima gostuje u Hrvatskoj i inozemstvu, kao što su festivali u Varaždinu, Beču, Veneciju, Hvaru i dr.

M.B. /Hia

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.