U Klovićevim dvorima otvorena izložbe „Ideal i stvarnost: Prvo zlatno doba mađarskog slikarstva i začeci hrvatske moderne umjetnosti“

U Klovićevim dvorima otvorena izložbe „Ideal i stvarnost: Prvo zlatno doba mađarskog slikarstva i začeci hrvatske moderne umjetnosti“

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek s mađarskim kolegom zamjenikom ministra kulture i inovacije Mađarske Robertom Zsigóm otvorila je izložbu „Ideal i stvarnost: Prvo zlatno doba mađarskog slikarstva i začeci hrvatske moderne umjetnosti“ u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori. Uoči otvorenja izložbe, ministrica Obuljen Koržinek i zamjenik ministra Zsigó održali su bilateralan sastanak te još jednom potvrdili odlične i dinamične odnose Hrvatske i Mađarske u kulturnom i kreativnom sektoru. Toj dinamici uvelike pridonose razmjene gostovanja i projekata u području izvedbenih umjetnosti, odnosno dugogodišnje suradnje i koprodukcije kazališta, a posebno nacionalnih kazališta, muzeja i muzejskih profesionalaca i likovnih umjetnika, nakladnika i prijevoda književnih djela autora koji su čitani i popularni i u Hrvatskoj i u Mađarskoj. U razgovoru su posebno naglasili i značajne rezultate u realizaciji filmskih koprodukcija. Istaknuli su i rad Hrvatskog kazališta u Pečuhu koje svojim programom igra neprocjenjivu ulogu u kulturnom životu Pečuha i njegove okolice, a svojom suradnjom s mnogim kazalištima u Hrvatskoj kao i u Mađarskoj predstavlja aktivnu kulturnu poveznicu.
 
Podsjećamo, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i inovacija Mađarske sklopili su prošle godine šesti po redu Program kulturne suradnje te su mnogi pojedinačni projekti definirani formalnim sporazumom jer je Program sveobuhvatan i sadržajan te uređuje i olakšava suradnju u svim područjima kulture i umjetnosti. Stoga su, među ostalim, teme razgovora bile i organizacija uzvratne izložbe velikana hrvatske umjetnosti Ivana Meštrovića u Muzeju lijepih umjetnosti u Budimpešti.
 
U pratnji zamjenika ministra Zsigóa bio je zamjenik državnog tajnika za kulturnu diplomaciju Gabor Csaba, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj Csaba Demcsák i ravnateljica Instituta Liszt - Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu Anna Mladenovics, a uz ministricu Obuljen Koržinek sastanku su prisustvovali ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić, tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić i voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu suradnju Iva Mostarčić.
 
Otvarajući izložbu u Klovićevim dvorima, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek posebno je čestitala i zahvalila autoricama i kustosicama izložbe, Réki Krasznai i dr. sc. Petri Vugrinec te kustosici Ivi Sudec Andreis, kao i ravnatelju Muzeja lijepe umjetnosti - Mađarske nacionalne galerije, Lászlu Baánu i ravnatelju Galerije Klovićevi dvori Antoniju Picukariću koji s ovim projektom nastavljaju plodnu suradnju.
 
Ministrica je istaknula da današnjim otvorenjem izložbe „Ideal i stvarnost“ potvrđujemo svoj angažman i doprinos izgradnji još snažnije bilateralne kulturne suradnje naših dviju prijateljskih država, ali i ponovo vrednujemo hrvatsko-mađarske povijesne odnose i ukazujemo na činjenicu da se unatoč jezičnim razlikama i snažnim političkim previranjima u prošlosti, suradnja na području kulture i umjetnosti, ostvarujući trajne vrijednosti nastavlja u kontinuitetu sve do današnjih dana.
 
Podsjetila je kako nas povezuje i čitav niz kulturnih velikana koji su značajno obilježili i obogatili povijest obaju naroda te izložbe i zajednički projekti kojima predstavljamo djela uglednih hrvatskih i mađarskih umjetnika, čija su stvaralaštva ostavila neizbrisiv trag u europskoj umjetnosti. „Imamo jedinstvenu prigodu vidjeti izbor vrhunskih djela mađarske umjetnosti, slavnih protagonista razdoblja poput Bertalana Székelya, Gyule Benczúra, Pála Szinyeija Mersea, Károlya Lotza, Mihálya Munkácsyja i drugih, koji su predstavljeni uz velikane hrvatske moderne Vlaha Bukovca, Matu Celestina Medovića, Belu Csikosa Sesije, Ivana Tišova, Otona Ivekovića i druge značajne umjetnike“, istaknula je ministrica te podsjetila kako je upravo zahvaljujući programima suradnje ostvaren niz velebnih izložbeno-istraživačkih, interdisciplinarnih projekata koji su spojile stručnjake Hrvatske i Mađarske iz raznih područja. Podsjetila je naime da je u ožujku 2020., tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU, u reprezentativnoj Palači Straže Várkert Bazár u Budimpešti svečano otvorena izložba „Miroslav Kraljević - hrvatski modernist i tri najistaknutija sljedbenika Kraljevićeva nasljeđa u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća - Uzelac, Gecan, Trepše“, a velika interdisciplinarna  izložba „Ars et virtus: Hrvatska-Mađarska - 800 godina zajedničke baštine“ postavljena je u elitnim galerijsko-muzejskim institucijama u Zagrebu i u Budimpešti.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.