Nakon dizajnerskih satova za kojima je potražnja još uvijek ogromna, Darko Mesek, u velikim pripremama za svoju novu izložbu flow i zen kolekcija

Nakon dizajnerskih satova za kojima je potražnja još uvijek ogromna, Darko Mesek, u velikim pripremama za svoju novu izložbu flow i zen kolekcija

Varaždinac Darko Mesek inženjer strojarstva i produkt-dizajner, (Varaždin 1963.) diplomirao na Strojarskom fakultetu 1989. godine, a 2004. godine studij menadžmenta. Od 2005. godine počinje raditi na različitim projektima u području produkt-dizajna (kamini, pribor za violinu, dizajnerski stolovi),a godine 2010. osnovao je FireArt kako bi pokazao svoju kreativnost i svoje kreativne projekte. I uspjeh nije izostao. U vrijeme zatvorenosti zbog pandemije pronašao je strast u izradi unikatnih satova. Riječ je unikatnim urama, koje sam izrađuje u raznim bojama, materijalima i oblicima, prema vlastitim zamislima i prema željama naručitelja. Njegove satove pogone mehanizmi koji se mogu birati, ovisno o tome želi li se tihi rad ili nešto drugo, a kaže da je ostao ugodno iznenađen jer potražnja za njima i dalje ne jenjava. No u protekle dvije godine odlučio je svoju kreativnu energiju i vrijeme usmjeriti na nešto novo te trenutno uživa u izradi zidnih skulptura od drva te eksperimentiranju s različitim tehnikama, materijalima i oblicima kako bih stvorio jedinstvena umjetnička djela. 

 - Moje zidne skulpture odražavaju moj kontinuirani umjetnički razvoj i istraživanja različitih tema, stilova i estetika, predstavljaju i to moju posvećenost i strast prema materijalima, a ponajprije umjetničkom izričaju kroz drvo. Kao rezultat tog najnovijeg kreativnog eksperimentiranja i istraživanja nastala su tri značajna ciklusa ili kolekcije: Flow, Flow Art i Flow Lines. 

Kolekcija "Flow" je umjetničko istraživanje teme tijeka života i njegove dinamike simbolikom meandra (rijeka života) i paralelnih linija. U samoj srži ove kolekcije leži promišljanje da naši životi teku, s puno nijansi, preokreta i kontinuiranih promjena. Meandri i krivulje koje prevladavaju u ovim umjetničkim djelima simboliziraju putanje koje naši životi često slijede. Paralelne linije, služe kao podsjetnik na kontinuitet života, ali i na trenutke kada nas "distrakcije" i neočekivani životni događaji mogu prekinuti. Ova kolekcija naglašava dinamičnost ljudskog iskustva, istražujući kako se životni putevi mogu ispreplesti i mijenjati tijekom vremena. - Kaže Darko te ističe važnost prihvaćanja promjena i neočekivanih događaja kao dijelova naših života. Tvrdi da  trebamo težiti ravnoteži između planiranog puta i neizbježnih preokreta.
Kroz ovu kolekciju Mesek promišlja i duhovnu dimenziju te kao umjetnik poziva likovnu publiku kao promatrače, da razmisle o vlastitim životima i o tome kako se odnose prema njihovom nepredvidivom i fluidnom karakteru, pa će reći:  
- Kolekcija "Flow Lines" istražuje "višestruke linije života", dok kolekcija "Flow Art" koristi nepravilne linije koje simboliziraju naše emocije koje ostavljaju tragove tijekom života. Ovaj kontrast između pravilnog tijeka, oblika i nepravilnih linija stvara kompoziciju koja odražava ravnotežu između kaosa i reda života koje živimo.  Radovi iz kolekcije "Zen"  istražuju temu naše duhovne strane, koja se smatra savršenom i čistom. Osnovna pretpostavka ove kolekcije je da unutar nas postoji unutarnja harmonija, slična zen filozofiji, koja se može izraziti kroz umjetnost - zaključuje.
Autor kroz svoje najnovije radove nastoji uhvatiti tu duhovnu dimenziju u oblike koji su ponekad simetrični, a ponekad i kružni. Simetrija se ovdje koristi kako bi se naglasila ravnoteža i harmonija koja se nalazi unutar nas, dok se kružni oblici odražavaju kao metafora za našu "duhovnu jezgru" - ističe. U tim radovima teži prikazati unutarnji mir i jednostavnost, potičući promatrače da se dublje povežu s vlastitim duhovnim aspektom i unutarnjim skladom.

Za početak 2024 u pripremi je izložba novih radova flow i zen kolekcija.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.