U varaždinskoj Galeriji HDLU u utorak se otvara izložba „Letters“, Roberta Gečeka

U varaždinskoj Galeriji HDLU u utorak se otvara izložba „Letters“, Roberta Gečeka

U utorak, 5. rujna, u 19 sati u Galeriji HDLU u Varaždinu održat će se otvorenje izložbe Roberta Gečeka pod nazivom „Letters".

– Likovni ciklus Letters (što u doslovnom prijevodu znači slova, pismo ili vizualne razglednice) spoj je struke Roberta Gečeka u grafičkom dizajnu i njegove strasti prema fotografiji. Na fotografijama s putovanja umjetnik primjećuje sveprisutne znakove, točnije slova, na koja smo, kao prolaznici, postali imuni. Motiviran potrebom za kreativnim izražavanjem, skrivene kadrove ručno uvećava i dodatno naglašava žarkim bojama kako bi, naposljetku, jedva uočljivi efemerni detalji postali dominantnim dijelom vizuala.

Geček korištenjem fotografskog medija kao likovne podloge zadire u pojam primijenjene grafike koja je digitalni spoj fotografije i vizualne komunikacije. Spajanjem apstraktnog i konkretnog, odnosno inkorporacijom dvaju umjetničkih izričaja (grafičkog dizajna i fotografije), autor dokazuje da je za njega svijet bogatstvo izvora inspiracije koja ga potiče da oživi skriveno te pritom uspostavi dojam opće razigranosti. Pretvaranjem putopisnih fotografija u umjetničko djelo, Geček stvara jedinstveni likovni doživljaj te nas vodi na estetsko putovanje puno osobnih dojmova.

Tako putopisne fotografije iz Rio de Janeira, Bangkoka, Phuketa, Istanbula, ali i lokalne špilje Vindije postaju podloga za autorovo kreativno izražavanje. Intervencijom snimljene fotografije ne samo da zaustavljaju stvarni životni trenutak u kojem se dokumentira kultura određenog kraja, ljudski običaji ili povijest, već prezentiraju spomenuta mjesta iz umjetnikove perspektive – navodi se, u predgovoru Klare Macolić Kuparić. Izv. prof. art. dr. sc. Robert Geček rođen je 1970. u Varaždinu. Trenutno obnaša dužnost Pročelnika odjela Multimedije na Sveučilištu Sjever, neumorno radi na premošćivanju jaza između umjetnosti i tehnologije.

Na Sveučilištu Sjever obnaša dužnost pročelnika odjela Multimedije te neumorno radi na premošćivanju jaza između umjetnosti i tehnologije. Izvanredni je profesor u umjetničkom području, polju dizajna vizualnih komunikacija i primijenjene grafike. Doktorirao je iz tehničkog područja na Grafičkom fakultetu u Zagrebu obranom disertacije na temu: „Determinacija vizualne percepcije organskih i poligonalnih oblika u procesima grafičkih komunikacija“, te vrlo uspješno u svojem radu spaja područje umjetnosti i tehnologije. Njegova strast i predanost stvaranju mostova između ovih dvaju svjetova, dodatno motivira kolege umjetnike i buduće generacije.

Izložba ostaje otvorena do 29. rujna.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.