Smiljana Brezovec Meštrić - Tamo gdje mogu putovati spiralom u srž i iz srži i tako u nedogled - tamo sam ja

Smiljana Brezovec Meštrić - Tamo gdje mogu putovati spiralom u srž i iz srži i tako u nedogled - tamo sam ja

KERAMEIKONOVA Galerija K10, Kukuljevićeva 10, Varaždin bila je sinoć mjesto otvorenja samostalne izložbe izvrsne varaždinske keramičarke Smiljana Brezovec Meštrić, koja se keramikom bavi od 1996. godine, a do danas je ostvarila  niz autorskih ciklusa s kojima se  predstavila na osam samostalnih i stotinjak skupnih izložbi. U ovom predstavljanju dala je svojevrstan presjek od onog najboljeg. Izložbu je nazvala "Crni oblak šarena kiša", te time ujedno prikazala dio svoje umjetničke imaginacije, nesvakidašnje kreativnosti i lirike koju nosi u dubini svoje duše i prenosi je očaranoj publici poput neke čarolije bilo da je riječ o instalacijama, ilustrativnom oslikavanju glinenih oblutaka, djetinjoj zaigranosti ljepotom zvrka kojemu pridaje floralni motiv i njegovu vrtnju povezuje s ljepotom prirode iz koje sve nastaje ili tek osvrtu na svakodnevicu i svojevrsne fetiš predmete poput cipela. 

Izložbu su otvorile Željka Bračko, voditeljica galerije i koordinatorica izložbe te likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout, a može se razgledati sve do 20. kolovoza bilo kroz izloge, bilo uz najavu. 

Smiljana se educirala u Studiju za keramiku Blaženke Šoić Štebih u Varaždinu, a stručno usavršavala na mnogim radionicama (Gustav Weiss), seminarima i stručnim putovanjima. Izlaže skupno od 1996., a samostalno od 2002. a samostalno je izlagala u  galerijskim prostorima u Varazdinu, Čakovcu, Zagrebu, Biogradu n/m, Koprivnici, Našicama. Sudjelovala je na stotinjak skupnih nacionalnih i međunarodnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radovi joj se nalaze u zbirkama muzeja i javnih ustanova Koprivnice, Našica, Pule, Čakovca i Varaždina te u privatnim zbirkama. Članica je ULUPUH-a, HZSU-a, HDLU-a Varaždin i KERAMEIKON-a.

- Svoj autorski stvaralački pristup umjetničkoj keramici Smiljana Brezovec Meštrić razvija već gotovo tri desetljeća. Razvija ga u duhu suvremene umjetnosti na izrazito kreativan, samo sebi svojstven i sasvim individualan način. Ne podliježući prolaznim trendovima i uzorima, već slijedeći svoje unutarnje stvaralačke principe i uvjerenja. Pritom dozvoljavajući mašti nesputanu umjetničku slobodu, a kreativnosti sve igre s prostorom i vremenom, sa svjesnim i podsvjesnim, s iskustvom i imaginacijom. Jer njezino keramičko stvaralaštvo njoj je stalna inspirativna igra i začudna umjetnička pustolovina, a svako novo djelo na kojem započinje rad novo je imaginativno putovanje puno izazova, novih iskustava – i ushita. O tome ona sama kaže: „Stvarati u mediju keramike uvijek je izazovno i nepredvidivo. Ograničenja tu često postaju prednost, jer moram osmisliti kako od malih segmenata sagraditi veliki projekt. Moja je inspiracija uvijek priroda. Ona vanjska, vidljiva, ali i ona unutarnja, skrivena – ali uvijek prisutna. Igra i stalno propitivanje su polazišne točke moga stvaranja, a djetinjstvo moje drago sidro i utočište. Tamo gdje mogu biti list, kiša, oblak- tamo sam ja. Tamo gdje mogu biti topla, hladna, glasna, ali i pričati tiho nikad ispričane priče - tamo sam ja.

Tamo gdje mogu putovati spiralom u srž i iz srži i tako u nedogled - tamo sam ja. Tamo gdje mogu biti linija, boja, oblik i stalno se mijenjati - tamo sam ja.” Ukazala je s tih nekoliko riječi ova autorica na cijelo bogatstvo i širinu svoga stvaralačkog univerzuma, na svoj stvaralački pristup i na njegov specifičan umjetničko-poetski diskurs. Radovi Smiljane Brezovec Meštrić oprostorene su priče, koje kroz keramičke skulpture, skulpturalne kompozicije i instalacije sugestivno vizualiziraju njezine unutarnje svjetove, njezina sjećanja i snove, emocije i senzacije, razmišljanja i fantazije. Pritom je strategija pristupa zasnovana na interakciji više vizualnih medija i disciplina – keramičkih, kiparskih, slikarskih i crtačkih (ilustrativnih) te na njihovom kontrapunktnom harmoniziranju. Tako tu nekad dominira kiparski koncept, struktura i sinteza, a nekad „piktoplastički“ koloristički narativ. Nekad kompaktni volumen, a nekad razigrani „slikocrtački“ oslik. Svaki put je, međutim, prisutna značenjski gusta priča, koja poput dnevnika otkriva autoričinu osobnost i njezinu intimu te izvore njezina stvaralaštva i inspiracije.“ rekla je o Smiljaninom stvaralaštvu u svom osvrtu na izložbu Višnja Slavica Gabout.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.