Otvorena izložba starih razglednica i fotografija pod nazivom „120 godina pulske tržnice“ na 1. katu zgrade pulske tržnice

Otvorena izložba starih razglednica i fotografija pod nazivom „120 godina pulske tržnice“ na 1. katu zgrade pulske tržnice

Na pulskoj tržnici otvorena je u utorak izložba starih razglednica i fotografija pod nazivom „120 godina pulske tržnice“. Pulska tržnica i nakon 120 godina postojanja i dalje služi svojoj prvotnoj namjeni, mjestu trgovine i susreta stanovnika Pule i okolice, a nevjerojatnoj povijesti svjedoče brojne stare fotografije i razglednice koje će biti moguće pogledati sve do 31. kolovoza koliko traje izložba.

Uzvanike i posjetitelje je do početka službenog otvorenja uveseljavao glazbeni program u izvedbi Ad Libituma, nakon čega je u 11 sati riječ preuzela voditeljica Jelena Vitasović rekavši nekoliko kratkih crtica o dugoj i značajnoj povijesti pulske tržnice. Prisutnima se potom obratio i gosp. Goran Pereša, član uprave društva koje upravlja tržnicom objasnivši kako je pulska tržnica dio svakodnevnog života puležana te pozvao sve sugrađane da pogledaju ovu vrijednu izložbu koja prikazuje neka drugačija  lica pulske tržnice. Zatim je u ima Povijesnog i pomorskom muzeja Istre nekoliko riječi rekao i gosp. Gracijano Kešac, a dobre želje izložbi i tržnici uputio je i gosp. Ezio Pinzan, pročelnik UO za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije. Posljednja koja je uputila nekoliko prigodnih riječi nazočnima bila je Emina Popović Sterpin ispred UO za kulturu grada Pule  koja je naglasila kako je Tržnica od davnina središte gradskog života, njegov puls, ne samo mjesto kupovine već i okupljanja, druženja i susreta. Kustosica ove izložbe je Hana Žerić Šaponja, magistra povijesti koja radi u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre također kao kustosica.

Pulska tržnica nalazi se u zgradi koja je prekrasan primjer secesijske arhitekture i koju ponosno moramo nastaviti čuvati. Nakon kratkog uvodnog dijela, uz glazbenu podlogu Ad Libituma, posjetitelji na 1. katu zgrade tržnice pogledali su izložbu.Pulska tržnica, kao uostalom i cijeli grad, svoj je veliki preobražaj doživjela za vladavine Habsburške Monarhije, kada će se od ribarskog gradića sabijenog između srednjovjekovnih zidina preobrazio u najvažniju luku na Jadranu. Krajem 19. stoljeća postojeće tržnice nisu mogle podmiriti apetite sve većeg broja stanovnika grada Pule, stoga je početkom 20. stoljeća, za vrijeme gradonačelnika Lodovica Rizzija odlučeno da se uredi nova tržnica koja će zadovoljiti sve potrebe njenih građana.

Nova zgrada bila je plod suradnje inženjera J. L. Münza i arhitekta L. Nobilisa koji su izgradili zgradu tržnice u duhu secesije, kombinacijom željeza, čelika i armiranog betona. Izgrađena na tadašnjoj Piazzi Verdi, današnjem Trgu 1. svibnja, nova tržnica je počela s radom 1903. godine. Uskoro nakon njezine izgradnje počinje turbulentno povijesno razdoblje, a kako je pulska tržnica prošla kroz dva svjetska rata možete pogledati na starim fotografijama i razglednicama koje su izložene ne 1. katu tržnice do 31. kolovoza 2023. godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.