Crafts -Design Narratives i kustoski tim iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Srbije osvojili prestižnu Nagradu Europa Nostr

Crafts -Design Narratives i kustoski tim iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Srbije osvojili prestižnu Nagradu Europa Nostr

Europska komisija i Europa Nostra objavile su danas dobitnike prestižne Nagrade za europsku baštinu / Nagrade Europa Nostra 2023. koju je pokrenula Europska komisija 2002. godine, a koja ocjenjuje i nagrađuje izvrsnost najboljih baštinskih praksi u Europi. Ove je godine 30 izvanrednih postignuća iz područja baštine iz 21 države nagrađeno najvećim europskim priznanjem. Među ovogodišnjim pobjednicima je i europska platforma koja okuplja dizajnere, istraživače i kustose posvećene istraživanju baštine kroz suvremenu produkciju MADE IN: Crafts — Design Narratives iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Srbije.

MADE IN je europska platforma koja okuplja dizajnere, istraživače i kustose, koji su posvećeni istraživanju baštine te spajanju suvremenog dizajna i tradicionalnog obrtništva. Osmišljen 2014. u okviru umjetničke organizacije OAZA kao odgovor na propadanje malih obrta i radionica u Zagrebu, izrastao je u partnerstvo između šest organizacija: OAZE, Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu (Hrvatska), Muzeja arhitekture i dizajna u Ljubljani (Slovenija), obrtničko-trgovačkog udruženja Werkraum Bregenzerwald (Austrija), te Nove Iskre i Miksera (Srbija). Tako je 2020. godine u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu održana putujuća izložba MADE IN: Crafts — Design Narratives koja je predstavila više od 30 obrtnika i više od 40 europskih dizajnera pod vodstvom kustoskog tima Ivana Borovnjak, Maja Kolar (OAZA), Koraljka Vlajo (Muzej za umjetnost i obrt), Maja Vardjan, Cvetka Požar (MAO, Slovenija), Thomas Geisler, Miriam Kathrein (Werkraum Bregenzerwald, Austrija) i Relja Bobić (Nova Iskra, Srbija).

Projekt MADE IN: Crafts – Design Narratives provodio se od 2018. do 2021. pod koordinacijom Muzeja za umjetnost i obrt, a od ove godine nastavlja svoje djelovanje kao Made in platforma za suvremeni obrt i dizajn u čijem radu sudjeluje čak 10 partnera iz 6 europskih zemalja. Sve novosti o radu Platforme dostupne su pretplatom na službeni Newsletter.

Reagirajući na objavu pobjednika za 2023., Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije za promicanje europskog načina života, koji je trenutno zadužen za kulturu, izjavio je: „Sva pobjednička postignuća ovogodišnjih Nagrada za europsku baštinu / Nagrada Europa Nostra rezultat su izvanrednih vještina i predanosti, i kolektivnih i pojedinačnih, koji obuhvaćaju baštinska mjesta i tradicije diljem Europe. Odajući počast ovim postignućima, ponavljamo našu čvrstu predanost zaštiti zajedničke kulturne baštine, jer je od vitalnog značaja za naš osjećaj zajedništva kao građana i zajednica Europe”.

Nagrade pobjednicima bit će uručene na svečanosti dodjele Nagrada za europsku baštinu 28. rujna 2023. u Palazzo del Cinema u Veneciji.

Tom će prigodom biti dodijeljena i posebna Public Choice nagrada, za izabrane među ovogodišnjim pobjednicima kojima će biti dodijeljeno po 10.000 €. Za pobjednike Public Choice nagrade javnost može glasati online putem linka https://vote.europanostra.org/ sve do 28. kolovoza 2023. godine.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.