Muzej grada Zagreba: Osjetite harmoniju Zagrebačke filharmonije

Muzej grada Zagreba: Osjetite harmoniju Zagrebačke filharmonije

U prosincu 2021. godine Muzej grada Zagreba i Zagrebačka filharmonija potpisali su Ugovor o donaciji plakata, programa, fotografija i diskografije Zagrebačke filharmonije, čime su još jednom potvrdili dugogodišnju dobru suradnju i međusobno povjerenje.

Muzej grada Zagreba baštinska je ustanova koja čuva, stručno obrađuje i javnosti prezentira tisuće fragmenata koji „pričaju“ povijest našega grada.

Jedan od ciljeva izložbe Osjetite harmoniju Zagrebačke filharmonije je Zagrepčanima i svim ljubiteljima glazbe predstaviti prošlost i sadašnjost Filharmonije. Priča je to o vrsnim umjetnicima, jer kroz povijest je u Filharmoniji djelovalo na tisuće glazbenika, dirigenata, muzikologa i scenskih djelatnika koji su kroz stoljeće davali osobni doprinos stvaranju čarolije glazbe. Od quodlibeta, glazbene izvedbe "mješovitih aranžmana i slobodno odabranih opernih fragmenata", do danas ima tisuće izvedbi na pozornicama diljem svijeta.

Izložba predstavlja stotine plakata, kazališnih najava, memorabilija, fotografija s pozornice i izvan nje, diskografska izdanja i snimke koncerata. Od dirigentskih palica Ivana pl. Zajca, koji je svojim djelovanjem u zagrebačkoj Operi utemeljio profesionalni glazbeni ansambl koji će činiti našu najveću glazbenu instituciju, Zagrebačku filharmoniju, od quodlibeta izvedenog 25. veljače 1871. do današnjih izvedbi i digitalnih zapisa, izložba je prilika za prisjećanje na poznate i manje poznate događaje, na predstave i umjetnike. Dijelovi izložbe posvećeni su društveno angažiranom djelovanju Filharmonije kroz humanitarne koncerte, zatim edukativne programe namijenjene najmlađima u cilju „stvaranja“ novih generacija ljubitelja klasične glazbe, afirmaciju mladih glazbenika te koncerte na otvorenom.

Povijest i značenje Zagrebačke filharmonije, sažeti u studijskoj izložbi u Muzeju grada Zagreba, dar su i zahvala glazbenicima te filharmonije koji naše živote čine radosnijim, a naš grad prepoznatljivijim.

Izložbu karakterizira interaktivnost, cilj nam je zainteresirati i uključiti svakog posjetitelja u čarobni svijet glazbe koju stvara Zagrebačka filharmonija. Već na samom ulazu posjetitelji će ući u orkestar, osobno "upoznati" svakog njegovog člana i instrument, a sve pod ravnanjem maestra, šefa dirigenta Dawida Runtza.

Što je filharmonija te kako i zašto glazbenici raspoređuju mjesta na pozornici tijekom koncerta?

Koja je razlika između prve i druge violine?

Tko je koncertni majstor, a za što je odgovoran voditelj sekcije?

Što djeca znaju o Filharmoniji i koji su programi namijenjeni najmlađima?

Odgovore na ova pitanja, ali i brojne druge zanimljivosti, otkrijte na izložbi Osjetite harmoniju Zagrebačke filharmonije .

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.