Srijeda u Muzeju: Obitelj Schoenwald

Srijeda u Muzeju: Obitelj Schoenwald

U sklopu Srijede u Muzeju 31. svibnja u palači Herzer GMV-a održava se predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu.

Dobro jutro, dobar dan / kuda ideš moj dragan? / Idem Šenvaldu u dućan / tamo je dobar kilogram. / Mere vaga je baš prava / svakom čovjeku odgovara. / Idi, idi dragi moj da / budeš i ti kupac moj. Ovaj propagandni štiklec ostao je u sjećanju potomaka obitelji Schönwald, koja se početkom 19. stoljeća doselila u Varaždin, gdje su se mnogi od njih bavili trgovinom. Obitelj Josipa Schönwalda imala je nekoliko trgovina mješovitom robom. U Varaždinu je od 1891. do 1939. godine, prema podacima Matice rođenih, vjenčanih i umrlih Izraelitične bogoštovne općine, bilo 18 osoba prezimena Schönwald. Tijekom Drugoga svjetskog rata članovi obitelji Schönwald deportirani su u logore.

Iz te obitelji jedina koja je preživjela holokaust i nacistički logor, gospođa Biserka Haberfeld rođ. Militz, danas boravi u Izraelu, a svoje iskustvo podijelit će s posjetiteljima ove Srijede u Muzeju.

O obitelji Schönwald i njezinu djelovanju i doprinosu razvoju Varaždina tom prigodom govorit će Štefica Pokorny, profesorica savjetnica na Gospodarskoj školi u Varaždinu. U glazbenom dijelu programa nastupit će učenice Glazbene škole u Varaždinu Jana Kelemen (flauta) i Lucija Čehok (klavir) te Barbara Pokorny (sopran), studentica na KUG-u, Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.