MMČ, 17. ožujka otvara fantastičnu izložbu grafika Zorana Durbića - "Na granici figuracije i apstrakcije"

MMČ, 17. ožujka otvara fantastičnu izložbu grafika Zorana Durbića - "Na granici figuracije i apstrakcije"
MMČ, 17. ožujka u 18 sati, u multimedijalnoj dvorani u Riznici Međimurja, otvara fantastičnu izložbu grafika Zorana Durbića - "Na granici figuracije i apstrakcije". Izložba grafika akademskog slikara i konzervatora-restauratora Zorana Durbića predstavlja specifičnu likovnu cjelinu njegova bogatog opusa, izvedenu u grafičkoj tehnici visokog tiska. Čine ju ručno otisnute figuralne i apstraktne kompozicije linoreza u boji, drvoreza u boji te linoreza u crnoj boji.
Svaka je diferentna u tehničkom pristupu, pripremnom crtežu, materijalu, a ponajviše likovnom karakteru djela - izraženiji ili manje izraženiji odnos ploha-linija, punoprazno te gradacije boja. Tome je prethodilo likovno razumijevanje forme i potpuno baratanje grafičkim postupcima inspiriranim crtežom i slikarstvom. Dugotrajna priprema zahtijevala je razmišljanje o zrcalnosti i grafici kao alatu za neposredno otiskivanje umjetničkih djela, od kojih je manji dio apliciran na tankom shio-hara japanskom papiru.Durbićeva ozbiljnost i disciplina, sposobnost te vještina izvedbe grafika malih dimenzija i naklada, odražava se u najviše kod koloriziranih grafika.
Tiskanjem, boje se ne preklapaju već vrlo precizno dodiruju. U suštini imaju preko dvadesetak boja (jedna čak i tridesetak), svaka je zasebno otisnuta (rad na principu nova boja - nova ploča linoleuma ili drveta) te gradirana od svijetle do najtamnije u povezani, skladan i harmoničan odnos. S druge strane, autorov se crtački pristup osjeća kod grafika u crnoj boji. Hladna mističnost oštrijih i isprepletenih linija glavna je nit vodilja čime je izvukao na površinu mogućnost rada i specifičnost materijala koju nudi linorez.
Dodatan izazov ispitivanja vlastite sposobnosti, stavio je pred sebe izrezujući na linoleumu površine uokolo linije koje su ostale netaknute, tako da u reljefu ostanu tanke isprepletene linije čija se forma reflektira na grafički uradak.U Čakovcu će se predstaviti s tridesetak djela eksperimentirajući razne mogućnosti rada koje nude linorez i drvorez - često na granici figuracije i apstrakcije. Neimenovanim grafikama autor dozvoljava slobodu spomenute granice te promatračima nudi slobodnu interpretaciju i doživljaj.
Zoran Durbić (Zagreb, 1958.) diplomirao je 1986. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Đure Sedera. Od 1980. godine izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj te inozemstvu. Ponosni je vlasnik nekoliko likovnih nagrada. Živi u Zagrebu i radi u Hrvatskom restauratorskom zavodu kao konzervator – restaurator.Izbor radova i predgovor za katalog napisala je kustosica i povjesničarka umjetnosti Tajana Vidović
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.