Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja promaknuta u najviši stupanj stručnog zvanja

Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja promaknuta u najviši stupanj stručnog zvanja
Agilna i iznimno za novitete u struci i prezentaciji muzejske građe, Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja, među inima zaslužna i za uređenje novog starog krila muzeja - Riznice Međimurja, ovih je dana dočekala najviše priznanje u profesiji - promaknuta je u zvanje muzejski savjetnik. To je i više nego zaslužila, a vijesti su se jednako kao i svi Međimurci i prijatelji koji je poznaju obradovali i djelatnici Muzeja koji su tim povodom na fb stranicama i webu Muzeja napisali:
-Tko bi rekao da se u poplavi loših vijesti ljudima ponekad događaju i lijepe stvari. Zapravo ih ima u izobilju, ali se u javnost puno lakše i brže probijaju one sa suprotnim predznakom, što baš i nije dobro za oblikovanje predodžbi mladih o svijetu koji im ostavljamo u nasljeđe. Zato je dobro upućivati ih na čitanje nadahnjujućih knjiga, praćenje poučnih događaja i druženje s pozitivnim ljudima. Iz tog su razloga osmišljeni mehanizmi priznanja, nagrađivanja i promaknuća, čime suzbijamo negativnosti, gradimo pozitivnu sliku zajednice, motiviramo mlađe naraštaje i stvaramo uzore prema kojima ćemo se ravnati.
No, uzori ni u kom slučaju ne moraju biti isključivo književni ili znanstveni geniji čija nam je blizina uglavnom nedostupna. Puno su češće to mali, obični ljudi: susjedi koji će nam pomoći obrezati živicu ili okopati vrt, prijatelji koji će nas posjetiti u bolesti, kolege s posla koji će nas bodriti, ljubazni službenici na šalterima, blagajnice u trgovačkim centrima, medicinske sestre u bolnicana... U interesu je dobrobiti zajednice da takve pojedince prepoznamo i istaknemo kako bismo natkrilili loše primjere i učinili ovaj svijet barem prividno ljepšim i boljim.
 
Tako je međimurske muzealce - a svakako i puno širi krug dobronamjernih ljudi - obradovala vijest o promaknuću ravnateljice Muzeja Međimurja Čakovec Maše Hrustek Sobočan. Šturo Rješenje o promaknuću Ministarstva kulture, odnosno Hrvatskog muzejskog vijeća, kaže kako je Maša Hrustek Sobočan, profesorica umjetnosti, ruskog jezika i književnosti te diplomirani povjesničar umjetnosti i rusist, dosadašnja viša kustosica Muzeja Međimurja Čakovec, ispunila uvjete iz tog i tog članka, tog i tog pravilnika te da joj se dodjeljuje zvanje – muzejski savjetnik. Za nekoga tko ne poznaje Mašu mogao bi po ovom birokratski sročenom Rješenju zaključiti kako je riječ o uobičajenoj proceduri Hrvatskog muzejskog vijeća po kojoj svaki muzejski djelatnik nakon određenog protoka vremena stječe više zvanje (kustos, viši kustos, muzejski savjetnik), no to baš i ne bi bilo sasvim točno.
Naime, Ministartsvo kulture preko Hrvatskog muzejskog vijeća i te kako prati i vrednuje rad muzejskih djelatnika pa rješenja o promaknućima donosi isključivo na osnovu rezultata rada. A u slučaju Maše Hrustek Sobočan, Rješenju Ministarstva kulture i medija mogla bi se pridodati važna činjenica da je spomenuto zvanje dobila puno „prije reda“.
Naime, nakon dobivanja zvanja „viši kustos“, do najvišeg ranga stručnog zvanja u muzejskoj struci (muzejski savjetnik) čeka se najmanje deset godina, a Maša ga je stekla već nakon sedam. Riječ je o tome da viši kustos za promaknuće u muzejskog savjetnika mora skupiti barem 500 bodova, no skupi li više od toga, može biti promaknut i prije isteka zadanog roka.
Pa kad već spominjemo kriterije, onda valja kazati kako je Maša strpljivim i marljivim radom skupila gotovo 1900 bodova, što su djelatnici Hrvatskog muzejskog vijeća u Zagrebu i te kako zapazili. Dakle, iza njezina rada stoje desetci izložbi i projekata u razdoblju od 2015. do 2022. godine. Bilo bi ih suvišno pojedinačno nabrajati, pa spomenimo barem neke: autorica je 13 odrađenih izložbi (tematskih i likovnih), stručni suradnik na još dvije tematske povijesne izložbe, radila je na pet većih projekta - od toga četiri projekta financiranih iz EU fondova, autorica je šest stručnih i 40-tak publicističkih napisa s temama iz muzejske struke. Osim toga vodi sve zaštitne i obrtničke radove na palači Starog grada, a kao ravnateljica vodi poslovanje muzeja, organizira događanju, promovira muzej i konstantno se trudi modernizirati muzejske programe te približiti muzej novoj publici.
Pridružujemo se čestitkama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.