Zagrebački solisti oduševili brojne posjetitelje u Franjevačkoj crkvi, u galeriji K10 otvorena izložba „Pjesma, ples, priča-i to je barok“

Zagrebački solisti oduševili brojne posjetitelje u Franjevačkoj crkvi, u galeriji K10 otvorena izložba „Pjesma, ples, priča-i to je barok“

Zagrebački solisti, laureati Varaždinskih baroknih večeri 2018. godine, oduševili su sinoć koncertom u varaždinskoj Franjevačkoj crkvi. Michael Martin Kofler, austrijski flautist i čembalist Franjo Bilić pridružili su im se u izvedbi Branderbuških koncerata broj 5. i 3. Johana Sebastiana Bacha i Koncerta za flautu i gudače u d-molu Carla Phillipa Emanuela Bacha. Publika je glazbene goste počastila dugotrajnim pljeskom, a glazbenici zahvalili s dva povratka pred ljubitelje barokne glazbe koji su do posljednjeg mjesta ispunili varaždinsku Franjevačku crkvu. Mjesto više tražilo se i na prvom koncertu uz baroknu kavu na Trakošćanu, gdje su nastupili članovi ansambla Concerto Scirocco, a u prijepodnevnim satima održan je i barokni koncert za bebe i njihove roditelje. MiniArtUrice-Lea Šantek i Melanija Gradečak u varaždinskom HNK-u približile su najmanjima svijet glazbe, a mališani uživali u društvu dviju glazbenica, te zvucima klavira i flaute.

Otvorena je drugog festivalskog dana izložba u galeriji K 10 Udruženja Kerameikon, kao već tradicionalni popratni program Varaždinskih baroknih večeri Total baroque. Kako je naglasila autorica koncepcije, kustosica i selektorica Višnja Slavica Gabout izložba pod nazivom „Pjesma, ples, priča-i to je barok“ željela je na kreativan, komunikativan, suvremeni i opipljivo-neposredan način osvijestiti naslijeđe i duh baroka. „Keramičarski radovi, na neki način, vode nas na svojevrsno vizualno putovanje kroz prostor i vrijeme, bilježeći u keramici tragove prošlih vremena i njihove međusobne vizualne refleksije. Komprimiraju pritom u suvremenoj keramičarskoj formi modernim izričajem dvije priče: baroknu i suvremenu.

Pridružili smo ovoj izložbi i jedan video, kao formu važnu u suvremenoj umjetnosti, napravljenog na temu keramike, instalacije izložene na ovoj izložbi. Povezali smo i tako barok sa suvremenom umjetnošću.“, istaknula je Gabout, dodajući kako se na izložbi predstavlja 20 autora, među kojih su i dva iz Slovenije. „Nastavljat ćemo poticati i pomagati entuzijaste koji predstavljaju svoje radove na ovakvim izložbama.

U vremenima kada se estetika zanemaruje i vlada mnogo primitivizma, kada o umjetnosti govore mnogi koji s njome nemaju niti doticaj, treba poticati umjetničke projekte koji nas oplemenjuju i trebamo raditi na tome da se umjetnički rad više vrednuje i cijeni“, istaknuo je na otvorenju ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri Raymond Rojnik. Izložba u galeriji K 10 u Kukuljevićevoj ulici ostaje otvorena do 24. studenog.

Varaždinske barokne večeri nastavljaju se danas koncertima u Belcu gdje će u crkvi Majke Božje Snježne u 17 sati koncert održati sopranistica Lucija Spevec i orguljaš Višeslav Jaklin, dok će u  varaždinskom HNK-u koncert u 20 sati nastupiti Varaždinski komorni orkestar pod umjetničkim vodstvom violinista Bojana Čičića. Taj koncert pod pokroviteljstvom Kluba mecena VBV-a bit će i poklon Varaždinskih baroknih večeri u povodu obilježavanja 150. obljetnice otvorenja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

https://hia.com.hr/kultura/galerije-i-muzeji/item/35240-pjesma-ples-prica-i-to-je-barok-kerameikonova-izlozba-suvremene-keramike-u-sklopu-vbv-a?fbclid=IwAR2JHZbLsByvVbNiIYsFTPq9_EvZG7fTSX7oAbw5GE_EorzGx4okA0kef4g

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.