Sjajnim koncertom švicarskog ansambla i zbora Hrt-a s djelima Ivančića i Vivaldija započele su 53. varaždinske barokne večeri

Sjajnim koncertom švicarskog ansambla i zbora Hrt-a s djelima Ivančića i Vivaldija započele su 53. varaždinske barokne večeri

Svečanim koncertom švicarskog ansambla La Cetra Barockorchester Basel i zbora Hrt-a pod dirigentskim vodstvom Andrea Marcona s djelima hrvatskog skladatelja Amanda Ivančića i Antonia Vivaldija sinoć su u varaždinskoj katedrali započele 53. varaždinske barokne večeri.

Bilo je to sjajno suzvučje sjajnog hrvatskog zbora, svjetskih vokalnih solista i ansambla La Cetra Barockorchester Basel  o kojemu treba reći da je osnovan 1999. godine na inicijativu nekadašnjeg ravnatelja Schola Cantorum Basiliensis dr. Petera Reidemeistera. Naziv La Cetra (citra) posuđen je naslov Vivaldijevih Koncerata za violinu op. 9, a odnosi se na temeljni repertoar orkestra – talijansku instrumentalnu glazbu 18. stoljeća. Dirigent, orguljaš i čembalist Andrea Marcon (Treviso, 1963.) jedan je od najcjenjenijih glazbenika i specijalista za ranu glazbu. Međunarodno cijenjen interpret glazbe baroka, klasicizma i ranog romantizma Andrea Marcon ravna brojnim uglednim ansamblima, među kojima su Berlinska filharmonija, radijski orkestri BR, WDR, HR, NDR i RSB, Filharmonijski orkestar Monte Carla, Danski nacionalni orkestar, Orkestar Mozarteum u Salzburgu, Simfonijski orkestar u Luzernu, Bamberški simfoničari, Camerata Salzburg i Mahler Chamber Orchestra.

Uz ansambl nastupio je i fantastičan kontratenor Carlos Mena (Vitoria-Gasteiz, 1971.). Njegov je repertoar širok – od glazbe srednjega vijeka, preko baroka do ranog 19. stoljeća i suvremene glazbe – s težištem na operi, a kao solist intenzivno koncertira u najznačajnijim dvoranama i na festivalima od Beča, Amsterdama i Londona do New Yorka, Buenos Airesa, Tokija i Sydneya. Njegovo je umjetničko djelovanje dokumentirano na više od 50 nosača zvuka, od kojih su mnogi nagrađivani. 

Jone Martínez (Sopela, 1990.) kao druga solistica koncerta usavršavala se, posebice u ranoj glazbi, kod Carlosa Mene. Na Konzervatoriju u San Sebastiánu završila je i studij glazbene pedagogije. Težište je njenog repertoara na glazbi baroka i klasicizma. Kao solistica nastupa  na mnogim festivalima i u prestižnim dvoranama u Španjolskoj i Europi te surađuje s uglednim orkestrima, kao što su La Cetra Barockorchester, Orquesta de Córdoba, Orquesta Barroca de Sevilla pod ravnanjem cijenjenih dirigenata (Andrea Marcon, Carlos Mena, Enrico Onofri, Pablo González, Guillermo García Calvo, Alfredo Bernardini i drugi).

Na otvorenju su govorili varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj koji je podsjetio je da su Varaždinske barokne večeri osnovane 1971. i jedan su od najdugovječnijih festivala barokne glazbe u svijetu. Ministrica Nina Obuljen Koržinek pozdravila je u ime Premijera i istaknula značaj festivala za kulturu Hrvatske, a čestitke je uputio i posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za kulturu, Zdravko Zima. A budući da je Zemlja partner ove godine Švicarska, iz koje stiže osam ansambala, obratio se i zamjenik veleposlanika u RH Thomas Casuro te pozvao Varaždince i goste na koncerte, ali i u Swiss corner u kojem će se moći kušati švicarske delicije, sir, slastice, vino, ali i odigrati igre za velike i male. „Glazbenici koji stižu iz Švicarske uistinu su najbolji i veselimo se koncertima u Varaždinu i Trakošćanu. Treba izdvojiti i i koncerte u sklopu Total baroque programa.

Nakon svečanog koncerta otvorenja u petak uslijedio je vanjski dio otvorenja kod Starog grada uz švicarsku glazbu, te vatromet. Uz otvorenje na starom gradu publiku je sinoć oduševio nastup banda Schabyschigg,„ u sklopu Total baroque programa, a Trio vein, koji spaja jazz s klasičnom glazbom nastupit će u Novom Marofu 28. rujna.
 U sklopu festivala na kojem će nastupiti i brojni domaći vrhunski barokni interpreti, održat će se i izložbe znanstveni skup posvećen akademiku Vatroslavu Jagiću, izložba u galeriji Kerameikona, koncert za bebe i roditelje, nekoliko majstorskih tečajeva za učenike, a tradicionalno dan prije otvorenja Varaždinskih baroknih večeri, ovoga četvrtka na varaždinskom Korzu otvorena je i 28. Međunarodna izložba cvijeća sa stalnom temom „Barok, glazba, cvijeće“.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić osvrnuo se na ansamble i glazbenike koji će nastupiti na baroknom festivalu:- Nakon otvorenja sa švicarskim La Centra Barockorkester iz Basela, Zborom HRT-a pod dirigentskom palicom velikog dirigenta Andree Marcona slijedi još davadesetak programa u Varaždinu i okolnim gradovima u pet županija. Obilježit će se u festivalskim danima i 15 godina ansambla Camerata Garestin, kao i 75 godina zbora Ivan Goran Kovačić kojeg je vodio nekadašnji ravnatelj VBV-a maestro Vladimir Kranjčević. „Varaždin postaje kulturna prijestolnica ne samo Hrvatske već i šire i dani pred nama bit će ispunjeni posebnom energijom. Svi naši prostori koji su na raspolaganju su prekrasni, a dali smo jako puno prilike mladima jer trebamo ulagati u naše mlade posebice  nakon razdoblja pandemije. Integracija mladih u ovaj festival od iznimne je važnosti“- najavio je Bobić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.