Operni zvuci odzvanjali antičkim toplicama na festivalu neslućenih mogućnosti

Operni zvuci odzvanjali antičkim toplicama na festivalu neslućenih mogućnosti

Fantastična pozornica na otvorenom - arheološko nalazište Aquae, Iasse ugostila je na kraju festivala Noctes Aquae Iasae koji je prije tri godine pokrenula toplička operna diva Jelena Štefanić operni gala koncert. Ovogodišnji je festival bio u znaku vrhunskih glazbenika, a u svojoj završnici nazvanoj Gianfranco i prijatelji atraktivne operetne arije Puccinija, Verdija, Bizeta i ostalih kompozitora uz dašak humora i ljubavne zavrzlame za oduševljenu su publiku predstavljale poseban doživljaj.

Uz Gianfranca nastupili su operni pjevači, gosti festivala iz Italije: Alessio Quaresima (bariton) i Roberto Cresca (tenor) te operne pjevačice: Jelena Štefanić (sopran), Martina Tomčić (mezzosopran), Sofija Cingula (mezzosopran) i mlada zvijezda iz Makedonije, čiji je raspon glasa 3 oktave, a koja je već osvojila brojne europske pozornice - Eva Zhivkovska.

Ujedno Gala koncert na arheološkom lokalitetu ujedno je označio i završetak obilježavanja Dana Varaždinske županije i 30. obljetnice njene ponovne uspostave te su koncert svoji dolaskom uveličali i ugledni brojni gosti, a među njima i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, saborski zastupnici Damir Habijan i Natalija Martinčević, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, te brojni drugi uzvanici i ljubitelji glazbe.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec izrazila je zadovoljstvo što je Festival upotpunio ovogodišnji raznolik i bogat program obilježavanja Dana Varaždinske županije.

- Ovim Festivalom na prekrasan smo način zaokružili tjedan posvećen Varaždinskoj županiji. Život se sastoji od trenutaka kojih se sjećamo kroz cijeli život, a upravo ovaj koncert, odnosno ovaj festival na ovom prekrasnom arheološkom lokalitetu čine taj magičan trenutak i uvjerena sam kako ćemo svi odavde otići s jednom prekrasnom emocijom. Varaždinska županija i dalje će podupirati ovakva i slična događanja, kao i udruge, organizacije, samostalne umjetnike, jer svi oni kreatori su naše kulture i baštine, oni su duša svoje općine, svog grada, a u konačnici i Varaždinske županije – rekla je zamjenica Zagorec zahvalivši se svim umjetnicima, a posebno idejnoj začetnici Festivala Jeleni Štefanić koja je svoju ideju pretočila u ovu uspješnu manifestaciju koja Varaždinskim Toplicama daje dodanu vrijednost kada je u pitanju razvoj kulturnog turizma.

- Današnjim koncertom završavamo trodnevni festival klasične glazbe u Varaždinskim Toplicama. U naše mjesto stigli su umjetnici svjetskog glasa i najpoznatije pozornice kao što su milanska Scala i Carnegie Hall zamijenili pozornicom pod vedrim nebom. Pred ovim događanjem je blistava budućnost, što je vidljivo i po broju posjetitelja. Ovo je treća godina održavanja, a porast je u odnosu na prošlu godinu udvostručen. Nadam se da će upravo Noctes Aquae Iasae postati naša glavna manifestacija - izjavila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Direktorica Turističke zajednice Varaždinske Toplice Lana Husnjak istaknula je da je zadnja festivalska večer okupila više od 700 posjetitelja, a ukupan broj posjetitelja veći je od 1300.

- To je pokazatelj da kod nas postoji publika koja prepoznaje vrijednost klasične glazbe i želi u svom kraju pozdraviti svjetske zvijezde te uživati u njihovim jedinstvenim izvedbama. Sama činjenica da su oni, s već ispunjenim rasporedima, odabrali za svoj nastup Varaždinske Toplice govori puno o budućnosti i kvaliteti koncepta samog Festivala. Ovaj projekt Turističke zajednice Varaždinskih Toplica i Jelene Štefanić za cilj ima da ovaj festival postane prepoznatljiv u ovom dijelu Europe, osim po vrhunskoj glazbi i po ljepoti očuvane arheološke baštine - zaključila je direktorica TZ Varaždinske Toplice Lana Husnjak.

Organizatori festivala bili su Grad Varaždinske Toplice, tamošnja Turistička zajednica, Zavičajni muzej, a potporu im je pružila Varaždinska županija.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.