Brda oko Šibenika u plamenu - evakuirani Lugovići i Dulibići

Brda oko Šibenika u plamenu - evakuirani Lugovići i Dulibići

Tešku borbu s vjetrom i vatrom u južnoj Dubravi kod Šibenika vodi više od 200 gasitelja. Požar, koji je planuo nešto iza 13.30 sati zahvatio je kilometre guste borove šume i prijetnja je za više naselja. Evakuirana su mjesta Lugovići i Dulibići u Bilicama. Stanovnici će biti smješteni u tamošnju osnovnu školu. 

Iz vatrenog okruženja javila naša reporterka Perina Pribilović koja je razgovarala s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem. On je potvrdio da je najteže kod naselja Mihaljevići i Dulibići u kojima je sve spremno za eventualnu evakuaciju. Kazao je kako su zračne snage spremne su za ponovno uključivanje odmah ujutro. Dvojica lakše ozlijeđenih vatrogasaca (udisanje dima i ozljeda koljena) su zbrinuti i dobro su. Na terenu je 170 vatrogasaca i 50 vojnika, daju sve od sebe i hvala im na tome, kazao je. 

Velike probleme stvara vjetar koji mijenja smijer. Tijekom posljepodneva obranjene su kuće u Rupićima Donjim, a vatra se potom počela širiti u više smjerova. Stanje se mijenja iz minute u minutu. Vatrogasci su  raspoređeni u naseljima Dubrave, te ne području općine Bilice u naseljima Lugovići, Mihaljevići i Jurasi kako bi zaštitili kuće od vatrene stihije koja se širi i prema vjetrenjačama na brdima Debeljak i Krtolin. Vatra se opasno približila i autocesti i tehničkim objektima HAC-a. Do mraka je požar kod Šibenika gasilo 7 protupožarnih aviona.

Zbog požara zatvorene su dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje u oba smjera, državna cesta DC33 na dionici Dubrava kod Šibenika-Tromilja i županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja.Inače, cijelo je područje Dubrave isključeno iz električne mreže. Prema izjavama očevidaca, vatra je zahvatila Rupiće Gornje, selo s nekoliko starih napuštenih kuća. 

Nakon što su obranjene kuće u Rupićima Donjim situacija se poboljšala potvrdio je u Dnevniku zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe Volimir Milošević. Opožarena je, međutim, velika površina borove šume koja nije u potpunosti prohodna i vatrogasci imaju problema s prebacivanjem snaga. Požar je u obliku amebe, širi se u nekoliko smjerova, kazao je te dodao kako situaciju ne može prognozirati. Navikli smo da su naše noći su duge, napomenuo je, ali sve snage usmjerene su tome da se turisti i mještani osjećaju sigurni. 

- Situacija je dramatična. Vatra je došla do sela Donji Rupići i ugrožava kuće. Požar je krenuo iz Južne Dubrave i nošen jakim jugom došao do Rupića Donjih. Na terenu je 60 vatrogasaca s 21 vozilom, a pomažu im zračne snage. Dio zračnih snaga prebačen je na gašenje drugog požara koji je izbio u zaleđu Drniša kod Oklaja. Prema zadnjim informacijama, situacija je tamo pod kontrolom, javila je u 17 sati naša reporterka. 

Drugi veliki požar, na području Marasovina - Promina - Oklaj, kod Drniša lolaliziran je. Zračne protupožarne snage od 14,30 sati neprekidno su djelovale oba požarišta u Šibensko-kninskoj županiji. Na požarištu Južna Dubrava, najvećem ovogodišnjem požaru u jednom je trenutku bilo angažirano svih sedam protupožarnih aviona iz PP NOS-a OSRH.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/531132/pozar-kod-sibenika

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.