Kravat pukovnija svečano predstavila svoje konje dresirane prema standardima tradicionalne hrvatske škole jahanja

KRAVAT PUKOVNIJA

U sklopu niza događanja kojima se najavljuje ovogodišnji Svjetski dan kravate i drugi po redu festival „Dani kravate“ s održavanjem u Zagrebu od 14. do 18. listopada, Počasna satnija Kravat pukovnije u srijedu, 19. rujna svečano je predstavila svoj prvi uzgoj konja, dresiranih  prema standardima tradicionalne hrvatske škole jahanja. Vještine tradicionalnog hrvatskog dresurnog jahanja  kojim se rukovodi Kravat pukovnija u svojem radu s konjima, ponajbolje su opisana u povijesnom romanu „Prva kravata“ književnika Božidara Prosenjaka i člana ustanove Academia Cravatica, u sklopu koje je i objavljen ovaj roman, naglasili su prisutni predstavnici ustanove Academia Cravatica. Događaj Kravat pukovnije i ustanove Academia Cravatica  uveličao je i Miro Gavran, naš ugledni književnik koji je na nedavnom stručnom skupu „Kravat(na) diplomacija“ održanom u organizaciji ustanove Academia Cravatica i Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za UN, inauguriran kao prvi hrvatski Veleposlanik kravate.

Događaj se održao na ranchu Kurilovec, nedaleko od Zagreba, gdje je smješten i jahački kamp konjanika i vojnika Kravat pukovnije. „Kravat pukovnija trenutno raspolaže s osam konja, a imamo i kobilu sa ždrebetom iz vlastitog uzgoja  koji će također uskoro biti u dresuri Kravat pukovnije“, naglasio je jučer zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić, koji odnedavno jaše svog novog konja Gofija.

„Pozivam sve ljude koji znaju koliki simbolički značaj kravata ima za sve nas u Hrvatskoj, da se ove godine pridruže obilježavanju Svjetskog dana kravate, da 18. listopada zavežu svoju najljepšu kravatu i proslave dan kada se Hrvatska povezuje s cijelim svijetom“, istaknuo je Miro Gavran, prvi Veleposlanik kravate.

Prisutnima su u sklopu događaja predstavljene vještine četiri konja Kravat pukovnije, a ostale su gosti i predstavnici medija obišli u staji Kravat pukovnije.

Predstavljeni konji Kravat pukovnije sudjeluju u programu Smjene straže koju ova poznata vojno-povijesna postrojba svake subote i nedjelje izvodi u središtu Zagreba, oživljavajući povijesne početke kravate i ponosno predstavljajući Grad Zagreb kao Prijestolnicu kravate i Hrvatsku kao domovinu kravate.

Više o Kravat pukovniji:

http://www.kravatpukovnija.com/

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.