Još jedno porinuće na Murteru-Betinski brodograditelji i danas nastavljaju tradiciju svojih pradjedova

BETINSKA DRVENA BRODOGRADNJA

S turističkim novinarima nedavno smo posjetili  Muzej betinske brodogradnje na otoku Murteru, a ovih dana bilo je porinuće jednog od brodova suvremenih betinskih brodograditelja. Murter je naime još uvijek jedno od jadranskih odredišta gdje starinska drvena brodogradnja ne umire, već naprotiv i danas ima onih koji od nje žive i preživljavaju.Zbog toga prenosimo tekst HRT-ovih novinara E.L.S./H.G./HRT s lica mjesta.

"Porinuće 15-metarske novogradnje velik je događaj i za središte hrvatske drvene brodogradnje - Betinu na otoku Murteru. A ovaj brod - posebna je priča. Posljednje je ovo ploveće remek-djelo velikoga betinskog meštra Čira Burtine, koji je napustio ovaj svijet prije završnog opremanja broda.Kolumbu za drvenu ljepoticu položio je meštar Čiro prije punog desetljeća. Za talijansku obitelj, opčinjenu betinskom brodograditeljskom čarolijom!Carlo Bargiggia, vlasnik broda je kirurg. Cijeli život radi rukama. I stoga voli i cijeni svaki posao koji se radi rukama. Zbog toga smo poželjeli baš ovakav brod, kaže. A Betinjani tvrde, teško da su mogli odabrati boljega meštra.
Brod je izuzetno kvalitetno pošiven, s dobrim materijalom! To je baš ono remek-djelo Čira, kao da je znao da je zadnji, kaže Zdenko Bilić, strojar i dugogodišnji prijatelj Čira Burtine.
Remek djelo i velik izazov - čak i za kalafatskoga barda. Razmišljao je i razmišljao pa na kraju pristao. Slijedile su tisuće sati rada - u hrastovini, smriki, tikovini, mahagoniju... Slagao je legendarni meštar svoje remek-djelo do smrti 2014.
On je umro, brod nam je ostavio... Mi smo ga dovršili kako je rekao. I konačno, evo ga - s jarbolima, bacili ga u more, pliva. Sve kako je on zamislio, govori Siniša Mikin, betinski kalafat.
A to nije bila nimalo laka zadaća: Sve ono što je Čiro radio malim prstom, nama treba svih deset! Jer on je bio i projektant, on je bio i izvođač, u njemu smo imali i brodograditelja i bravara i tokara i električara, objašnjava Željko Jerat, predsjednik udruge Latinsko idro, Murter.
Uplele su se toga dana zajedno u mrežu emocija - tuga i radost. A složili su se svi - novogradnja je ispala izvanredno! Brod je prelijep i bilo gdje na svijetu dođe, on će okupirati pažnju.
Rijetke su danas ovakve novogradnje. No za budućnost betinske brodogradnje, možda ipak ima nade. Čirov škver ima nasljednika: Od kad sam se rodio to sam prvo i vidio tako da ja nastavljam to onda, odlučan je njegov unuk Krešimir Papeša.
Nastavlja tako život škver meštra koji je, među ostalim, "složio" repliku condure croatice, uskrisio mnoge raspadnute brodice, pretvorio ih u dragulje tradicijske ploveće baštine. Njegova će posljednja novogradnja ponosno ploviti Mediteranom. A u mislima će posadi uvijek biti - matična luka!"

https://magazin.hrt.hr/462140/price-iz-hrvatske/posljednje-remek-djelo-legendarnog-betinskog-mestra 


Autor: E.L.S./H.G./HRT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.