Varaždin dobio obnovljeni autobusni kolodvor

otvorenje autobusnog kolodvora

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok uz potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara, župana Radimira Čačića i vlasnika Presečki grupe Ivana Presečkog 14. rujna, na prigodnoj svečanosti otvorio je novi Autobusni kolodvor Varaždin. Svi su se jednoglasno složili da nakon 53 godine, Grad Varaždin konačno ima reprezentativan autobusni kolodvor kakvim se može ponositi. Nositelj ove investicije i glavni investitor projekta u vrijednosti 7 milijuna kuna je Presečki grupa d.o.o., koja je tvrtku AP Varaždin preuzela još 2015. godine.

Kolodvorski objekt se zbog starosti i dotrajalosti morao potpuno srušiti te je izgrađen potpuno novi u istim gabaritima. Rekonstrukcija autobusnog kolodvora uključivala je adaptaciju postojećeg prostora i dogradnju postojeće zgrade koja je ukupne površine 375 četvornih metara.  U prizemlju se nalazi velika čekaonica sa sanitarnim čvorovima i blagajnom, a iz tog prostora izlazi se na natkrivene perone. Desno od ulaza u čekaonicu nalazi se kafić s vanjskom terasom. Prema želji i prijedlogu varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, novi Autobusni kolodvor prvi je u Hrvatskoj koji ima „zeleni krov“. U partnerstvu s Gradom Varaždinom koji je i osigurao sredstva, uz samostanski zid napravljena je nova šetnica, a oko cijelog kolodvora postavljena nova javna rasvjeta.

„Jedan francuski romanopisac i putopisac, 40-ih godina je napisao da ako želiš upoznati jedan grad, kulturu stanovanja i življenja stanovnika, moraš posjetiti kolodvor i poštu. Nažalost, generacije Varaždinaca i svi oni koji su dolazili u Varaždin, kad bi mjerili po izgledu kolodvora, onda bi zaobišli naš grad. Imali smo pravi balkanski kolodvor, ali zahvaljujući grupaciji Presečki i g. Presečkom, Gradu i svima onima koji su sudjelovali, mi smo se vrlo brzo dogovorili da se krene u adaptaciju i rekonstrukciju kolodvora i ja moram zahvaliti jer je riječ o privatnim novcima koje je čovjek uložio za dobro grada, ne samo za estetski izgled grada, nego i za prometne potrebe pa i za druge potrebe građana ovoga grada i stanovnika cijele županije.

Sada imamo objekt koji je i estetski i prometno u boljem stanju nego je većina kolodvora u Hrvatskoj“ izjavio je tom prigodom gradonačelnik.Nakon blagoslova biskupa mons. Josipa Mrzljaka kolodvor je pušten u promet dizanjem rampe i prolaskom dva autobusa na prostor novoga autobusnog kolodvora. 

.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.