Rabuzinova slika na balonu najbajkovitiji način promocije Vraždinske županije

BALON

Rabuzinova slika na balonu na vrući zrak jedan je od najbajkovitijih načina promocije Varaždinske županije - složili su se sinoć ispred sportske dvorane na Dravi svi oni koji su nazočili probnom polijetanju balona koji će svakim svojim pojavljivanjem na nebu na promotivnim nastupima Županije, ali i na natjecanjima balonaškog kluba promovirati Varaždinsku županiju, kao uzbudljivu turističku destinaciju koja uključuje i adrenalinske sportove i rekreaciju, kulturu, zdravlje i brigu za okoliš. Ideja je to Radimira Čačića, župana Varaždinske županije koji je balonaštvo promovirao još u osamdesetima, u vremenima svojih početaka u segmentu turističkog poduzetništva, a novo vrijeme i funkcija župana potaknuli su očito ponovno i tu njegovu poduzetničku crtu. Projekt podržavaju i predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, dožupan Tomislav Paljak, te Grad Novi Marof, koji vlastito brendiranje kao turitičke destinacije temelji na ostavštini svog slavnog umjetnika Ivana Rabuzina i osnivač Balon Kluba Zagreb Dragan Mikloušić Tom.

 

l uistinu prava je atrakcija na nebu ta prekrasna slika Ivana Rabuzina na balonu koju je s obzirom na povod, a to je proslava Dana županije i Blgdana Male Gospe, blagoslovio  biskup Josip Mrzljak,te se ujedno i prvi vinuo u visine na predstavljanju balona na prostoru parkirališta  Gradske sportske dvorane Varaždin.

 - Balon nosi registarske oznake 9A-ORA, a ono što ovaj balon čini iznimnim, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu jest što je kupola balona oslikana. Na njoj je reprodukcija slike jednog on najimpresivnijih djela hrvatske naive – slike pod nazivom Proslava Cvijeća, velikog hrvatskog slikara Ivana Rabuzina, jednog od najvećih svjetskih umjetnika naive svih vremena, rodom iz Velikog Marofa.Ova će jedinstvena letjelica u sljedećih pet godina, s našom pilotkinjom i reprezentativkom  Marijom Petrić Mikloušić, odlikovanom pionirkom ovog sporta u Hrvatskoj i jednoj od najboljih Svjetskih ženskih pilota balona, kao šareni leteći ambasador zaokupljati maštu gledatelja te predstavljati Varaždinsku županiju i Republiku Hrvatsku na svim važnijim natjecanjima i balonaškim okupljanjima diljem svijeta, prenoseći  time duh Hrvatske i Varaždinske županije i njenih prirodnih ljepota i svjetski priznate kulturne baštine. Balon je proizveo jedan od najeminentnijih svjetskih proizvođača balona UltraMagic iz Katalonije. Balon je visine 17,6 i promjera 15,6  metara te zapremnine od skoro 2000 m3 te ima nosivost dvoje ljudi i krasi ga najsuvremenija oprema i performanse, a njegove izniman izgled čini ga trenutno jedinim balon ove vrste u svijetu i garantirano će biti u  središtu pozornosti dje god u svijetu se pojavi. Uskoro biti promoviran i na promociji turizma županije u Zagrebu, a prije toga i na nizu turističkih događana u okviru desetodnevnog obilježavanja 25. obljetnice osnutka županije,rekao je župan te objasnio. - Ovaj prostor sjevera Hrvatske, Zagorje, Varaždinska županija posebno, zbog konfiguracije tla je savršen za adrenalinske sportove – balonaštvo, paraglajding, podobranstvo, ultra lake letjelice, zmajeve, a  nedovoljno je iskorišten. U svijetu je to jedan vid turizma koji je jako popularan. Ja sam negdje '87. kupio prvi balon, kao tvrtka, i počeo s obukom. Rat je to zaustavio i sad nastavljamo. Ovo je i atrakcija i vizualno. 17,6 metara visine, 15,6 širine, 2000 kubika. Drugi na svijetu koji je oslikan umjetničkim djelom. Prvi je van Gogh. Ova „Svečanost cvijeća“ je fantastična slika, primjerena ovom volumenu. Nastupat će na festivalima, svjetskim i europskim prvenstvima, pilot je Marija Petrić Mikloušić, jedna od najboljih svjetskih ženskih pilota balona. I to je važno. Balon je izradila jedna od najeminentnijih svjetskih firmi UltraMagic iz Katalonije. Poletjet ćemo s Jelačić palca iznad Zagreba i pokazati što Varaždinska županija u ovom segmentu turizma i kulture može ponuditi. Mora slijediti cijeli niz događaja koji okupljaju ljude i na kraju vraćaju novac koji se ulaže. Predali smo kandidaturu 2020. za svjetsko prvenstvo u balonaštvu za žene. Idemo na festivale, gdje se okuplja 30-40 balona, atrakcija, i desetine tisuća ljudi, a u nekim zemljama i više – istaknuo je župan Čačić nakon prvog polijetanja balona.

Zadovoljna je bila i predsjednica Turističke zajednice ujedno i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.
– Cijela ideja je spoj turizma, kulture i sporta. Kulturu ovdje zastupa svjetski poznati slikar Ivan Rabuzin, koji je iz naše Županije i mi se njime ponosimo. Treba istaknuti da se ovdje radi o natjecateljskom sportu – balonaštvu – i tu je, naravno, jako važan turizam. Očekujemo da će u sklopu natjecanja i okupljanja balonaša svijeta naš balon kao „šareni ambasador“ prezentirati Varaždinsku županiju i na taj način dovesti što više turista u našu županiju. Radi se o osebujnom, atraktivnom, zanimljivom projektu, jedinstvenom u Hrvatskoj i na taj način se prezentira naša županija. Napravili smo ozbiljan iskorak u turizmu, događajima i manifestacijama koje priređujemo privlačimo sve više turista i zadovoljnih građana – dodala je Natalija Martinčević.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.