Dodijeljena priznanja poslodavcima za zapošljavanje osoba s invaliditetom u 2023.

Dodijeljena priznanja poslodavcima za zapošljavanje osoba s invaliditetom u 2023.

U sklopu projekta "Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ danas su dodijeljena priznanja poslodavcima koji su se u 2023. godini istaknuli kao provoditelji dobre prakse pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom, a ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić naglasio je kako je u 2023. ostvaren niz pozitivnih rezultata na tržištu rada te da će Vlada nastaviti s takvom politikom.

Piletić je kazao kako je u 2023. ostvaren niz pozitivnih rezultata na tržištu rada, pa tako i za Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) vezano uz zapošljavanje osoba s invaliditetom.
 
Podsjetio je kako je u prošlom mandatu do danas porast zaposlenih osoba s invaliditetom ukupno 70 posto, a samo u 2023. u odnosu na godinu ranije broj zaposlenih osoba s invaliditetom porastao je za 20 posto.
 
Naglasio je opredijeljenost Vlade da nastavi s takvom politikom te pozdravio spremnost poslodavaca da zapošljavaju osobe s invaliditetom kako bi se njihov broj, sa sadašnjih 17.477, povećao za oko 6.000 novih radnih mjesta.
 
Vladinim mjerama planira se, naime, u iduće četiri godine uključiti minimalno još 6.000 osoba s invaliditetom na tržište rada, kroz otvoreno tržište rada i integrativne zaštitne radionice.
 
„Računamo na daljnju suradnju s poslodavcima u privatnom sektoru i onima kojima je osnivač država, županija, grad i lokalna samouprava, koji su javni servis građanima i mogu dati doprinos“, istaknuo je Piletić.
 
ZOSI u 2024. nastavlja s provedbom ovog projekta radi podizanja svijesti kroz promicanje, unapređivanje i poticanje zapošljavanja, razmjenu iskustava te uspostavljanje dobre suradnje između dionika na tržištu rada.
 
Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj tržišta rada, portalom Moj Posao i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, a obuhvaća poslodavce iz javnog i privatnog sektora.
 
Priznanje je danas dodijeljeno i u izdvojenoj kategoriji "Primjer dobre prakse“.
 
Dobitnici su Opća županijska bolnica Požega, Veterinarska stanica Pakrac, Vatrostalna Sisak, Žitoproizvod, Kutjevo, a za primjer dobre prakse tvrtka Harburg-Freunderberger Belišće.

IZVOR: VLADA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.