„AJMO!" – novi projekt Ministarstva kulture i medija i Ureda za izvoz glazbe Hrvatske glazbene unije

„AJMO!" – novi projekt Ministarstva kulture i medija i Ureda za izvoz glazbe Hrvatske glazbene unije

Pilot projekt „AJMO!“, koji podržava i razvija koncertne aktivnosti u manjim gradovima, predstavljen je u Zagrebačkom Griff baru. Ovaj projekt je iniciran i razvijen u suradnji Ministarstva kulture i medija te Ureda za izvoz glazbe Hrvatske glazbene unije (We move music Croatia). Na predstavljanju su sudjelovali ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i predstavnici Ureda za izvoz glazbe.

Ministrica je istaknula cilj projekta koji uključuje poticanje i sufinanciranje organizatora koncerata te zainteresirane gradove, općine i županije kao partnere. Cilj je također trajno podržavati koncertne promotore i stvoriti organizacijsku mrežu, posebno u kontekstu decentralizacije kulturnih događanja koja su često sezonski orijentirana.

Ministrica se osvrnula na izazove koje je pandemija donijela kulturnom sektoru, ističući da je Hrvatska uspjela održati kontinuirano otvorenu kulturnu scenu tijekom karantene zahvaljujući zajedničkim naporima Ministarstva i glazbene struke. Također je naglasila važnost različitih mjera potpore glazbenoj industriji, među kojima je izdvojeno 56,8 milijuna eura za različite mjere potpore tijekom 2020. i 2021. godine. Daljnje potpore planirane su kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti u iznosu od 33,2 milijuna eura.

Ministrica je također spomenula zakonske promjene koje su povećale udio emitiranja hrvatske glazbe na radiju, što je rezultiralo većom slušanosti domaće glazbe. Pohvalila je uspjeh Ureda za izvoz glazbe, posebno na festivalu SHIP u Šibeniku, te naglasila važnost daljnjeg razvoja mreže klubova kroz projekt „AJMO!“.

Detalje natječaja „AJMO!“ predstavili su suosnivači Ureda za izvoz glazbe, Davor Drezga i Dražen Baljak, te glavni tajnik Ureda Frane Tomašić. Natječaj je namijenjen svim organizatorima koncerata, uključujući javne ustanove, udruge, trgovačka društva, samostalne umjetnike i obrte. Kriteriji natječaja fokusiraju se na ambiciju, kvalitetan plan, prethodno iskustvo i poticanje lokalne zajednice. Natječaj će biti javno objavljen sredinom lipnja, trajat će mjesec dana, a rezultati će biti objavljeni u rujnu tijekom SHIP festivala.Foto: MKM / Marko Uzelac/MINKULT

.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.