Međimurska županija i Donji Kraljevec bili su domaćini velikog međunarodnog susreta ekoškola

Međimurska županija i Donji Kraljevec bili su domaćini velikog međunarodnog susreta ekoškola

U petak je Osnovna škola Donji Kraljevec bila domaćin Međunarodnog susreta ekoškola, koji je ove godine održan na temu klimatskih promjena, te su aktivnosti susreta bile usmjerene tom području. Po prvi puta ovaj veliki skup održan je izvan Zagreba te je u Donjem Kraljevcu okupio oko 200 sudionika iz cijele zemlje. Bila je to prigoda i da se o 100. obljetnici nastanka biodinamičke proizvodnje upoznaju i s radom Centra dr. Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu. U Međimurskoj županiji sljedeće odgojno-obrazovne ustanove imaju status ekoškole: Ekonomska i trgovačka škola, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, te Srednja škola Čakovec, zatim OŠ Prelog, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Donji Kraljevec, te dječji vrtići Cvrčak Čakovec i Vesela loptica Prelog. U Republici Hrvatskoj dosad je 300 odgojno-obrazovnih ustanova razvilo zelenu zastavu zasluživši je radom s djecom i mladima na temama održivosti i očuvanja okoliša, a na susretu u Donjem Kraljevcu zelena zastava i certifikat uručeni su i novim članovima obitelji ekoškola.

Župan Međimurske županije Matija Posavec pozdravio je sudionike, poželjevši gostima dobrodošlicu u Međimurje, jednu od samo četiri regije na svijetu koje nose renomiranu nagradu za održivi turizam Green Destination: „Obitelj ekoškola iznimno je važna u našoj zemlji jer promovira vrijednosti o kojima nam svima ovisi budućnost. Međimurje je sredina u kojoj su ljudi s razvijenom sviješću o okolišu dobrodošli jer uistinu su rijetke regije u svijetu koje nose oznaku Green Destination, kao što je nosi naše Međimurje. Proces certificiranja je bio dug i zahtjevan, tražio je jasnu i dobru razvojnu strategiju i mi smo je među rijetkima dosegnuli, uključivši sve dionike u zajednici, kao i građane u proces. Dio tog velikog procesa su i naše škole koje ponosno nose zelenu zastavu ekoškole. Paralelno s modelima održivog turizma, razvijamo mjere podrške poljoprivrednicima bilo da je riječ o poticanju proizvodnje zdrave hrane ili zaštiti u klimatskim promjenama“, istaknuo je župan, te govorio o aktualnoj velikoj projektnoj aktivnosti Međimurske županije vezanoj uz uređenje čak 30 parkova na našem području, koji će biti opremljeni izvorima vode i zasjenjeni širokim krošnjama stabala: „Među njima je i najveći park u ovom dijelu Europe, kojeg ćemo u Čakovcu urediti na čak 15 hektara i u srcu kojeg će se nalaziti jezero. Nazvali smo ga Zelena oaza Čakovca, kao što je Međimurje zelena oaza u srcu Europe“, rekao je župan.

Ravnateljica OŠ D. Kraljevec  Sandra Vlahek pozvala je goste da razgledaju školski vrt u kojem se nalazi i aleja stabala donjeg i gornjeg Međimurja: „Rezultat je to kreativnih ideja i marljivosti učenika i djelatnika naše ustanove. Naš vrt je naš ponos i 2011. proglašen je najljepšim školskim vrtom kontinentalne Hrvatske“, rekla je ravnateljica Vlahek.

Načelnik općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat u svom obraćanju je istaknuo da je općina u punom razvoju s iznimnim postotkom doseljavanja ljudi:  „Zaštita okoliša nam je iznimno važna što se vidi i kroz aktivnosti naših udruga, djelovanju Centra dr. Rudolfa Steinera, te našim tvrtkama koje su okrenute suvremenim poslovnim pravcima koji podrazumijevaju implementaciju zelenih rješenja, korisnih za okoliš“, rekao je načelnik, dodavši da je prije desetak godina cijelo područje općine dobilo kanalizacijski sustav s pročistačem.  

Brojnim uzvanicima i sudionicima obratila se i ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec, koja je kasnije u Centru održala i predavanje o biodinamici i njezinom utemeljitelju: „Rudolf Steiner zaslužio je da mu odamo priznanje kao čovjeku koji je svojim stvaralaštvom promijenio svijet nabolje. Čestitam svima vama koji po prvi puta dobivate certifikat ili obnavljate status ekoškole jer i tim činom doprinosite očuvanju prirode, našega planeta i društva, te mijenjate svijet nabolje“, naglasila je Dijana Posavec.

Predsjednik udruge Lijepa naša Mirko Ruščić posebno se osvrnuo na važnost projekta ekoškola u svjetlu činjenice da su aktivnosti usmjerene na one koji odrastaju, tj. nove generacije koje će uskoro postati nositelji i pokretači aktivnosti u zajednicama u kojima budu živjeli.

Međunarodnom susretu ekoškola prisustovao je, kao izaslanik Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek pohvalivši svoje Međimurce kao iznimno osviještene ljude kada je riječ i o očuvanju okoliša.

Spomenimo da je sustav ekoškola u Međimurju aktivan još od 2002. godine,  te je u našem kraju vrlo rano prepoznat njegov potencijal pozitivnog utjecaja na najmlađe generacije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.