Puštena u promet omiška obilaznica vrijedna više od 20 milijuna eura, mještani prosvjedovali

Puštena u promet omiška obilaznica vrijedna više od 20 milijuna eura, mještani prosvjedovali

Most dug gotovo 225 metara na Cetini i omiška obilaznica napokon su pušteni u promet. Omišani su desetljećima čekali izgradnju obilaznice i mosta koji bi trebali smanjiti nesnosne gužve u ljetnim mjesecima na Jadranskoj magistrali između Splita i Omiša. 

Novi most koji se izdiže 70 metara iznad Cetine najatraktivniji je dio obilaznice koja se sastoji od dva tunela i jednog mosta. Obilaznica je duga 3,7 kilometara, a s nekoliko višegodišnjih stanki, gradila se 20 godina, rekao je HRT-ov Zoran Kukilo za Dnevnik.

Ukupna vrijednost obilaznice je oko 70 milijuna eura. Ona bi trebala ublažiti ljetne gužve u Omišu, ali će svoj pravi smisao dobiti tek gradnjom brze ceste Split - Omiš. Ta je cesta u začecima i proći će još nekoliko godina dok se ona ne izgradi.

To najviše smeta mještanima Srinjina i Tugara jer dok se ne izgradi brza cesta, obilaznica će sa splitske strane Cetine promet usmjeravati u brdo i zatim zaleđem do Žrnovnice, gdje će se ponovno spajati na Jadransku magistralu. 

- Stanovnicima smeta jer je to lokalna cesta koja je neprimjerena za veliki promet koji će se slijevati s magistrale, rekao je Kukilo dodajući da će i danas prosvjedovati.

- Uspjeli smo uz sve izazove koji su nam bili na putu završiti ovu dionicu koja uključuje most i dva tunela. Nakon našeg odlaska obilaznica će se pustiti u promet, rekao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

- Ova obilaznica je vrijedna više od 20 milijuna eura, a njome se Omiš spaja s prometnicom prema Splitu i Trogiru te će doprinijeti smanjenju prometnih gužvi na omiškom području, dodao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

 Najavio je da će idućega tjedna biti raspisan javni natječaj za izgradnju 4,5 kilometra ceste u smjeru Dugog Rata, procijenjene vrijednosti 80 milijuna eura.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta (HC) Josip Škorić naglasio je iznimnu važnost ove obilaznice za rasterećenja prometa u Omišu.

- Omiš je pod prometnim pritiskom, dnevno u ljetnim mjesecima kroz taj grad prođe 19 tisuća vozila, a veliki je broj i pješaka te je ova prometnica doprinos rješavanju tih prometnih poteškoća, rekao je Škorić, dodavši da je ta obilaznica važna i zbog izgradnje gradske luke u tom gradu.

Skupina mještana Tugara prosvjedovala

Skupina mještana Tugara, naselja u zaleđu Omiša, prosvjedovala je danas ispod novoizgrađenog mosta koji je dio zaobilaznice zbog toga što nije riješen problem prometne sigurnosti u njihovom mjestu koji će nastati povećanim prometom kroz njihovo mjesto otvaranjem te obilaznice.

- Šest godina nam obećavaju da će se proširiti prometnica u Tugarima, ali se to nije dogodilo pa je ugrožena sigurnost građana jer je cesta preuska za povećani promet, upozorio je predsjednik Mjesnog odbora Tugara Matko Novaković.

Prosvjednici su istaknuli transparente s porukama kojima se traži obnavljanje oko 5,5 kilometara ceste kroz Tugare. Prosvjednici su upozorili da će djeca koja idu u školu cestom biti izvrgnuta opasnosti jer nema nogostupa.

 Ministar Butković je novinarima rekao da je razgovarao s mještanima Tugara te da će Vlada financijski pomoći Županijskoj upravi cesta da se obnovi cesta u Tugarima.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban se u izjavi novinarima ispričao žiteljima Tugara što se kasnilo s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa koji bi omogućili obnovu i proširenje ceste kroz to naselje.

- Građani Tugara su u pravu, možda smo mogli ranije riješiti imovinsko-pravne odnose potrebne za obnovu ceste. Moj isprika žiteljima Tugara, poručio je Boban.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/pustanje-u-promet-omiske-obilaznice-i-mosta-na-cetini-11571579

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.