Pješačenje je u Beču sve popularnije

Pješačenje je u Beču sve popularnije

Najnovija studija o mobilnosti građana provedena među 4.600 ispitanika pokazuje da je popularnost pješačenja s 59 % 2013. godine porasla na čak 88 % 2017. godine.

Sukladno studiji  70 % ispitanika pješači svaki dan, 25 % više puta tjedno, 4 % više puta u mjesecu, a samo 1 % pješači rjeđe od jednom na mjesec. Razlog za sve veću popularnost pješačenja osjećaj je sigurnosti koji građani imaju. 75 % ispitanika navelo je naime da se kao pješak osjeća sigurno u glavnom gradu Austrije. No ovisno o dijelu grada tu ipak ima razlike. 88 % ispitanika iz gradskog okruga Florisdorf istaknulo je da se osjeća sigurno, dok je u Simmeringu to učinilo samo 41 % ispitanika. Globalno gledano Bečani više pješače nego što se voze automobilima. 38 % svih putovanja u Beču obavlja se javnim prijevozom, 28 % pješice, 27 % osobnim automobilom te 7 % biciklima. Na upit o tome što bi u gradu trebalo promijeniti kako bi se pješački promet još više unaprijedio, 69 % ispitanika odgovorilo da bi zelena pješačka svjetla na semaforima trebala duže trajati, a dvije trećine njih želi više klupa za odmor. Bečanima je osim toga iznimno važna čistoća nogostupa te blizina zelenih površina i uslužnih sadržaja.

Provođenjem studija poput ove Bečka agencija za mobilnost i Grad Beč prikupljaju vrijede informacije važne za razvoj budućih mjera za unaprjeđenje pješačkog prometa u gradu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.