Pripadnici Hrvatske vojske ponovno najbolji na Memorijalu bojnik Davor Jović

Pripadnici Hrvatske vojske ponovno najbolji na Memorijalu bojnik Davor Jović
U trenutcima kad mi je bilo najteže, sjetio sam se Gavrana. Bilo mi je izuzetno emotivno preuzeti pehar baš od njegove majke, rekao je pobjednik natjecanja Prvi za Hrvatsku, pripadnik ZSS-a
 

Na području Zadra danas 8. svibnja 2024. održavalo se natjecanje “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku” (za konkurenciju stranaca Best Soldier Competition).

Na natjecanju su sudjelovala 72 natjecatelja i osam natjecateljica, od toga 40 pripadnika Hrvatske vojske, 10 iz Ministarstva unutarnjih poslova RH, 30 iz savezničkih i partnerskih oružanih snaga iz 12 zemalja (Sjedinjene Američke Države, Francuska Republika, Republika Litva, Rumunjska, Slovačka Republika, Češka Republika, Kosovo, Republika Bugarska, Bosna i Hercegovina, Republika Poljska, Republika Slovenija i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske) te jednog NATO zapovjedništva.

Nakon savladavanja staze dugačke 34 km i kroz sedam radnih točaka, prva dva mjesta u apsolutnoj kategoriji (i u kategoriji najboljih pripadnika Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova) osvojila su dvojica pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga. Treći je bio narednik Ivica Budić iz Zapovjedništva za potporu. Najbolji iz konkurencije pripadnika oružanih snaga saveznika i partnera je desetnik Matija Ivaković iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a najbolja među pripadnicama Oružanih snaga RH je satnica Danijela Vrhovski iz Zapovjedništva za potporu.

Pobjednik natjecanja, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga istaknuo je kako mu pobjeda donosi ponos i sreću te kako mu predstavlja dodatnu motivaciju za daljnja usavršavanja vojničkih vještina, ali i znanja.

“Najteža točka bila je orijentacija s obzirom da je bilo rano jutro i nije bilo lako provlačiti se kroz mokru vegetaciju. U trenutcima kad mi je bilo najteže, sjetio sam se Gavrana. Zato mi je bilo izuzetno emotivno preuzeti pehar baš od njegove majke”, rekao je pripadnik ove elitne postrojbe Hrvatske vojske.

Ministar Anušić: Pokazali ste izvrsnu psihofizičku spremnost, motiviranost i snagu

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić čestitao je pobjednicima natjecanja: “Iskrene čestitke pobjedniku natjecanja pripadniku Zapovjedništva specijalnih snaga koji je u konkurenciji 80 natjecatelja, pripadnika Oružanih snaga RH i oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja, pokazao izvrsnu psihofizičku spremnost, motiviranost i snagu.

Čestitam i drugo i treće plasiranima, kao i svim ostalim sudionicima koji su uspješno došli do cilja savladavši sve izazove”.

Ovogodišnje natjecanje provodi se u čast obilježavanja 30. godišnjice pogibije brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana i 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović – Gavran”, poznatijeg jednostavno kao – Šepurine.

Kod cilja na Poljani pape Ivana Pavla II. u Zadru najboljim natjecateljima uručeni su pobjednički pehari. Čestitali su im članovi obitelji Damira Tomljanovića i Davora Jovića, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, glavni inspektor obrane general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, umirovljeni i djelatni pripadnici Oružanih snaga RH, predstavnici državnih institucija, Ministarstva unutarnjih poslova, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, lokalne i područne samouprave, savezničkih i partnerskih oružanih snaga i drugi.

Hrvatska vojska u gradu Zadru

Ovom prigodom održan je taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Oružanih snaga RH, nastup akrobatske grupe HRZ-a “Krila Oluje”, pokazna vježba vojno – akrobatske skupine Počasno – zaštitne bojne te glazbene izvedbe klape HRM-a “Sveti Juraj”. Posebnu počast zaslužili su bivši djelatnici Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović – Gavran”.

U suradnji s Udrugom ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, u čast svoje postrojbe organizirali su Memorijalnu hodnju veterana Domovinskog rata od vojarne Šepurine do Poljane pape Ivana Pavla II.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.