Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke,  ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

„Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja.“, istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i dodala: „Hvala svim zaposlenicima Parkova na angažmanu. Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život.“

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila. „Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu.“ – rekao je gradonačelnik. Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba. „To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj.“ – naglasio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Zbog čega nagrada baš Varaždinu?

Prema službenom priopćenju žirija, Varaždin se svojim proaktivnim upravljanjem, strateškim planiranjem, uključivanjem lokalne zajednice, dugogodišnjom predanošću i inovativnom suradnjom, ne samo ističe, već i daleko nadmašuje kriterije za osvajanje nagrade. Sveobuhvatan pristup upravljanju drvećem, uz istovremene napore za edukaciju i aktivno uključivanje zajednice, predstavlja zaista uzoran primjer upravljanja gradskim stablima. Varaždinska praksa pokazuje istinsko razumijevanje dobrobiti stabala, od njihove ekološke uloge do kulturnog značaja.

Izrada Strategije za planiranje i upravljanje stablima grada Varaždina

Strategija za planiranje i upravljanje stablima grada Varaždina, na kojoj se upravo radi u sklopu međunarodnog projekta i koju će Varaždin imati prvi u Hrvatskoj, ocrtavat će dugoročnu viziju gospodarenja sa stablima s konkretnim ciljevima, zadacima i načinima za njihovo postizanje.

Implementacija stručnjaka u rad komunalnog poduzeća te praćenje europskih trendova i standarda struke

Na zagrebačkom Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije, studij urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša mladi je smjer, no iznjedrio je stručnjake koje je varaždinsko komunalno poduzeće prepoznalo i uključilo u svoje poslovanje.  Tako se za stabla od 2022. godine u Varaždinu brine magistra inženjerka urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša, uz druge zaposlenike s višegodišnjim iskustvom, educirane za rad prema novim arborističkim standardima. Parkovi zapošljavaju i kadrove s međunarodno priznatim certifikatima „European Tree Worker“, te „Visual Tree Assessement“. 

Komunikacija s građanima i edukacija mladih

Varaždin je oduvijek bio grad raskošnog zelenila. Zanimljivo je da je već 1859. godine, tri godine prije Beča i čak 34 godine prije Zagreba, Varaždin imao svog prvog vrtlara. U ovom gradu građani su oduvijek aktivno uključeni u kreiranje gradskog pejzaža, izražavajući svoje stavove i prijedloge.

U tvrtki Parkovi ovo se prepoznaje kao važan aspekt, te se ulaže znatan napor u pravovremenu i korektnu komunikaciju s građanima i medijima. Edukacija i informiranje građana, rad s mladima kao i uključivanje zajednice, jednako su važni za poslovanje kao i poštivanje stručnih pravila.

Iz Parkova poručuju kako ova nagrada nije samo priznanje za dosadašnja postignuća, već i odskočna daska za budućnost. Nastavit će njegovati stabla, podizati razinu arborikulture, promicati zelene inicijative i inspirirati druge da slijede njihov primjer.

 
       
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.