Veliki zlatni pokal putuje s nama u Moskvu,mali ćemo vratiti doma! - poručuje Pavo Jerković

pavo jerković, pokal

-Veliki zlatni pokal putuje s nama u Moskvu, a mali ćemo vratiti doma. Kazao nam je Pavo Jerković, aludirajući na željenu pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije nad francuskom u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Pavo je poznati turistički vizionar s delte Neretve, veliki domoljub i zaljubljenik u nogomet, a pokal su za njega izradili kreativci iz tvrtke T-Reklam iz Metkovića. Na fotografiji je njegov unuk Duje koji već ide „didovim“ navijačkim i domoljubnim stopama.


- Neka ljudi vide kako navija jedan mali narod velikog srca, kulture i tradicije, narod koji se zna radovati uspjehu svoje reprezentacije! Sve nam mogu uzet, ali ponos i vjeru ne mogu.- poručio je taj veliki nogometni fan.
U čijem ćete hotel-restoranu čitave godine vidjeti obilježja njegove velike ljubavi spram Hrvatske i nogometa. Uvjerili smo se u to i sami jer za nedavnog posjeta Dubrovniku imali smo prigode biti njegovi gosti, a budući da smo malo kasnili dočekao nas je uz ispriku što žuri jer igra njegov lokalni klub.
Kad je 16. srpnja 1996. godine kao vizionar i idejni tvorac turizma na Neretvi, kupio prvu trupicu, imao je kako je rekao i viziju i ideju. Tada je maštao o 500 turista u sezoni, sve se činilo daleko, a danas ima desetak lađa i više od 15 tisuća gostiju u sezoni. Pavo Jerković, zaslužan je što Neretvom plove kruzeri, a u ljepotama delte turisti uživaju u vožnji tradicionalnim lađama, preuređenima za izletničke svrhe.
Vožnja u neretvanskoj lađi, izazove u vama neopisiv ushit dok uživate u ljepoti vodenih kanala nalik na one u Veneciji samo su ovdje kanali čisti i načičkani bezbrojnim lopočima i lokvanjima, a zvuke harmonike na brodu nadjačava jedino kreket žaba.


U restoranu Vila Neretva žabe su na meniju, a posebnost i specijalitet kuće je brudet od jegulje.
I kad se u pozitivnom smislu rečeno već umorite od ljepote laguna i vožnje kroz deltu, koju pokušavate memorirati s bezbroj selfija i fotografija, odjednom u netaknutoj prirodi pred vama se stvori još jedno djelo Pave Jerkovića, tog nevjerojatnog vizionara i kreativca u turizmu – konoba Neretvanska kuća i hotel Vila Neretva – mali pansion za turiste željne osame i uživanja u prirodi i njezinim nevjerojatnim vizurama koje se ocrtavaju u vodi široko razlivene rijeke.

Toj netaknutoj prirodi memento je i Prirodoslovni muzej Metković, nastao iz čuvene ornitološke zbirke s oko 340 preparata ptica, među kojima je 218 vrsta, od danas zabilježenih 310 razmještenih po staništima uz Neretvu. Posjetitelju se pruža uvid u nekadašnju bujnost života u močvarama, močvarnim šumarcima, šikarama, trsticima, kamenjaru te melioriranim i obrađenim površinama rijeke i njezine delte. Godišnje tu zbirku posjeti desetak tisuća posjetitelja koji na izlete u dolinu Neretve dolaze zahvaljujući Pavi.Od prije dvadesetak godina nezaobilazan dio neretvanske turističke ponude je i Arheološki muzej Narona u mjestu Vidu, a riječ je o muzeju “in situ” na živim arheološkim lokalitetima, dok su eksponati postavljeni na mjestu gdje su stajali u antičko doba.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.