Stručnjaci upozoravaju: Austrijski ledenjaci praktički će nestati za nekoliko desetljeća

Stručnjaci upozoravaju: Austrijski ledenjaci praktički će nestati za nekoliko desetljeća

Danas kada temperatura zraka u glavnom gradu Austrije, Beču, mjeri gotovo 30 stupnjeva Celzijusa zabrinjavajuću vijest čitamo na RTVSLO gdje se navodi da stručnjaci tvrde da uslijed klimatskih promjena i Austriji prijeti nestanak ledenjaka:
Za 40 do 45 godina Austrija će biti uglavnom bez leda", rekao je na predstavljanju za medije Andreas Kellerer-Pirklbauer, predstavnik Instituta u Grazu i jedan od voditelja ÖAV-ove službe za mjerenje ledenjaka. Najdramatičnije je propadanje više od osam kilometara dugog ledenjaka Pasterze ispod najvišeg austrijskog vrha Grossglocknera koji se, prema ÖAV-u, skratio za 203,5 metara, što predstavlja gubitak od 14,03 milijuna prostornih metara leda.
Prethodno je Pasterze izgubio ukupno tri kilometra dužine od 1850. godine. Prema Kellerer-Pirklbaueru, njegov će jezik odlomiti prije kraja ovog desetljeća.U prosjeku su se 93 promatrana ledenjaka u prošloj godini povukla za 23,9 metara, što je treća najveća vrijednost u 133-godišnjoj povijesti mjerenja ÖAV-a, a sve tri najveće vrijednosti izmjerene su u posljednjih sedam godina.
U 2021. i 2022. godini povlačenje je bilo još nešto veće, točnije 28,7 metara, au 2016. i 2017. godini iznosilo je 25,2 metra. Prema mišljenju stručnjaka, smanjenje ledenjaka u Austriji zbog klimatskih promjena više se ne može spriječiti jer se mjere poduzimaju prekasno. No, prema njihovim riječima, ipak je moguće postići određene pozitivne rezultate na globalnoj razini.

Najdramatičnije je propadanje više od osam kilometara dugog ledenjaka Pasterze ispod najvišeg vrha Austrije, Grossglocknera. Foto: EPA/rtvslo

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.