Fotoreporter AFP-a i u Njemačkoj zvijezda, a mediji puni hvale i divljenja prema Hrvatima

fotoreporter afp-a

Fotoreporter AFP-a Yuri Cortez,koji se našao na putu Vatrenima koji su pojurili da čestitaju Mariju Mandžukiću na pogotku koji ih je u polufinalu s Engleskom doveo do finala postao je zvijezdom svjetskih medija i društvenih mreža, piše i njemački magazin FENIKS.Slaveći Mandžukićev pogodak hrvatski su se nogometaši okupili upravo u kutu igrališta na stadionu Lužnjiki, na kojem se nalazio Cortez, a iza njega i jedan dio hrvatskih navijača. U nekontroliranom izljevu emocija naši su nogometaši popadali jedan po drugome, a na dnu te radosne gomile našao se i do tada prilično anonimni Salvadorac, što mu je donijelo planetarnu slavu, prenosi Feniks.

U njemačkim medijima Hrvatska se veliča ne samo kao sportska i nogometna „velesila“ već i sjajno odredište za godišnji odmor. O Daliću pišu s puno simpatija, kao i o igračima, a dive se i hrvatskim djevojkama. Veleposlanik Gordan Grlić Radman hrvatskim navijačima u Njemačkoj poručuje: Hvala vam, vaša podrška našim nogometašima pomaže u ostvarenju zajedničkog nam cilja.

Dalić igračima prijatelj i autoritet

Frankfurter Algemeine Zeitung piše o Daliću koji zna biti i autoritet, aludirajući na odlazak Nikole Kalinića koji nije bio zadovoljan mjestom na klupi, ali se ipak vraća u sastav u finale. Spominju i izjave svjetskih glazbenih i filmskih zvijezda i nogometnih autoriteta koji još ne vjeruju da se to događa Hrvatskoj.

 “Hrvatska je u finalu, tko bi to očekivao. Hrvatska je mala zemlja, bogata u nogometnoj kulturi i povijesti, ali tko bi to očekivao,” kazao je predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino na novinarskoj konferenciji u Moskvi", prenose. 

Nogomet promijenio Rusiju

Infantino je naglasio da je ovo SP bilo posebno i zbog mjesta održavanja i zbog nogometa. “Ovo je do sada najbolje svjetsko prvenstvo. Organizacija je bila vrhunska, stadioni, osiguranje, transport, cijela operativa. Sve je bilo bez presedana,” kazao je Infantino dodavši: “Stadioni su bili 98 posto ispunjeni. Više od milijun navijača je posjetilo Rusiju, utakmice je diljem svijeta pratilo tri milijarde ljudi. Očekuje se da će finale gledati milijarda ljudi. Digitalni kanali su imali više od 11 milijardi pregleda sadržaja, VAR je bio uspješan, antidoping program je bio bez presedana. Imali smo rekordni broj testova, a niti jedan pozitivni nalaz. Gledali smo sjajne utakmice, s puno emocija, a samo je jedna završila bez golova.”

“Bilo je upješno i zbog nogometa, nogomet priča priču, oni na terenu govore, a mi iza scene se pobrinemo da se sve glatko odvija. I zato je ovo SP uspješno. Uspjeli smo FIFA-u vratiti nogometu i nogomet vrati FIFA-i. Rusija se promijenila, postala je nogometna zemlja, nogomet je postao dio DNK ruskog naroda. Promijenila se i percepcija svijeta prema Rusiji. Milijun ljudi je posjetilo Rusiji i otkrilo lijepu i gostoljubivu zemlju. Puno predrasuda je pobijeno.”

Naglasio je i kako su volonteri srce i osmijeh ovog prvenstva, pokazavši im svoju zahvalnost time što se pojavio odjeven u volontersku majicu.Otkrio je kako će se iduće svjetsko prvenstvo u Kataru održati od 21. studenog do 18. prosinca 2022. godine.

“Lige su dobile informacije kada će se World Cup igrati kako bi mogle prilagoditi svoje kalendare natjecanja. Mislim da je to prava odluka, jer nije moguće igrati u lipnju i srpnju.”Osvrnuo se i na pitanje proširenja SP-a sa 32 na 48 reprezentacija od prvenstva 2026. godine.“Analizirali smo to pitanje i jednoglasno odlučili da sa proširi sa 32 na 48 reprezentacija. U prošlosti smo imali 13, 16, 24 i sada 32 reprezentacije. Broj članica FIFA-e raste, kvaliteta također. Imamo reprezentacije kao što su Italija, Niozozemska, Čile, Kamerun, SAD, Turska koje su kvalitetne, a ovaj se puta nisu plasirale. Vidjeli smo što se događa i na ovom prvenstvu. Hrvatska je u finalu, tko bi to očekivao. Hrvatska je mala zemlja, bogata u nogometnoj kulturi i povijesti, ali tko bi to očekivao. To dokazuje da je kvaliteta visoka i da je odluka o proširenju ispravna. Postoji kvaliteta i izvan 32 reprezentacije.”

Postoji mogućnost da se i idući World Cup odigra sa 48 reprezentacija.“Prerano je za nagađanja. Razgovarali smo Katarcima i nastavit ćemo pregovore. Imamo otvorenu raspravu. Međutim, ako svi u tome uključeni pristanu možemo i proširiti format.” izjavio je.

Pomoć bijele krunice

Njemački mediji napominju i da „Kockasti dres pod Dalićevim vodstvom nosi i Ante Rebić iz Eintrachta Frankfurt te navode: Dalić je blizak njemu kao i ostalim igračima svoje momčadi. Isto tako vidi se koliko ga igrači poštuju. “Ključ je da je kliknulo između mene i igrača“citiraju izjavu Zlatka Dalića.Die Welt spominje da je Dalić veliki vjernik i da pod stesom posiže u džep gdje mu je bijela krunica.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.