Ubijanje/uništavanje strujom invazivnog japanskog dresnika u Ljubljanskom barju počinje u proljeće

Ubijanje/uništavanje strujom invazivnog japanskog dresnika u Ljubljanskom barju počinje u proljeće

U Javnoj ustanovi Krajinski park Ljubljansko barje prvi put će se koristiti električna struja za suzbijanje invazivnog japanskog dresnika piše RTVSLO. Kako ističu, riječ je o učinkovitoj i ekološki prihvatljivoj metodi. Japanski dresnik jedna je od najinvazivnijih biljaka na svijetu. Veliki problem Ljubljanskog barja predstavljaju i invazivne alohtone biljke. Šire se uglavnom sjemenkama i rizomima koje nosi voda. Širenju pridonosi i ljudska djelatnost, objasnila je savjetnica za zaštitu prirode Marinka Kržič.

"Imamo primjer zatrpavanja uz ceste, željezničke pruge, novogradnje. Tako se sjemenke i rizomi transportiraju i onda uspješno puštaju korijenje i rastu." Među najpostojanijim invazivnim biljkama Ljubljanskog barja su zlatna šipak, nedodirljiva žlijezda, američki javor i japanski dvorac. Zbog jakog i dugog korijena koji prezimi gotovo ju je nemoguće izvaditi, objašnjava Marinka Kržič.

Krajobrazni park Ljubljansko barje krajem godine nabavio je uređaj koji električnom strujom uništava vitalne dijelove biljaka. "Električna struja teče kroz biljku, uništava stanice i biljke umiru. Ne šteti biljkama i životinjama u okruženju. Kod većih biljaka s bogatim korijenovim sustavom postupak se mora ponoviti nekoliko puta potpuno ukloniti nepoželjnu biljku. Ovo je do sada najučinkovitija metoda suzbijanja, neinvazivna je, bez upotrebe kemijskih sredstava, bez zadiranja u okoliš, jer na taj način možemo ciljati biljku. “  Kako je također rekla, veliko uništavanje japanskog dresnika električnom strujom počet će u proljeće, kada biljke pozelene, jer uređaj radi na principu da struja zagrijava vodu u biljci, a za to biljke moraju biti zelen.

Ovakav vid suzbijanja provodit će se na zaštićenom zemljištu, nadalje na Rakovi johi. U to vrijeme iz sigurnosnih razloga posjetitelji se ne bi smjeli približavati uređaju niti operaterima koji upravljaju uređajem.

 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.