Zbog hladnoće, mnogi vlasnici Teslinih vozila u SAD-u bili su prisiljeni ostaviti svoja vozila na parkiralištima s e-punjačima

Zbog hladnoće, mnogi vlasnici Teslinih vozila u SAD-u bili su prisiljeni ostaviti svoja vozila na parkiralištima s e-punjačima

 Vozači Teslinih električnih vozila nose se s velikim problemima u vrijeme velikih hladnoća koje su zahvatile Sjedinjene Države. Društvene mreže preplavile su snimke e-punionica na kojima su zapela ova vozila koja se ubrzano prazne u ekstremnim zimskim uvjetima.

Situacija je posebno kritična na američkom srednjem zapadu - u Chicagu su se javne punionice posljednjih dana pretvorile u prava groblja automobila, javlja Fox32. "Ništa. Prazna baterija. Još uvijek na nula posto", rekao je za ovu čikašku TV stanicu Tyler Beard koji od nedjelje pokušava napuniti svoju Teslu. "Ovdje sam tri sata nakon što sam jučer bio tri sata."

Beard je bio među desecima vlasnika Tesla koji su očajnički pokušavali napuniti svoje čelične konje na istoj brzoj punionici u Oak Brooku, predgrađu Chicaga. Scene su se ponavljale po cijelom gradu s dugim kolonama vozila i napuštenim autima onih koji su u međuvremenu već odustali.

"Ovdje sam pet sati i još uvijek nisam uspio napuniti auto. Punjenje koje bi trebalo trajati 45 minuta", rekao je vlasnik Tesle Brandon Welbourne za CBS Chicago .

"To je ludo. Katastrofa, ozbiljno", rekao je jedan od vozača, Chalis Mizelle, koji je na kraju nazvao prijatelja da dođe po nju jer joj auto nije htio napuniti. Treći je ovako sažeo situaciju: "Ovdje imamo hrpu mrtvih robota."

U nekim mjestima diljem SAD-a morala se pozvati vučna služba da odvuče prazne Tesle, koje su vozači bili prisiljeni ostaviti nasred ceste. Fotografija: AP

Društveni mediji vrve od viralnih snimki "Teslinih groblja", ismijanih u posljednjoj epizodi satirične emisije Saturday Night Live, a korisnici se pitaju zašto su uložili u napredno vozilo za koje se na kraju ispostavilo da ne može preživjeti niti jedan hladni val. Temperature u Chicagu bile su ispod nule već tjedan dana, s najnižih 23 stupnja ispod nule prošli tjedan.

I zašto su niske temperature tako neprikladne za Teslu? Odgovor leži u litij-ionskim baterijama koje su izrazito osjetljive na niske temperature. Ista stvar se događa s pametnim telefonima, na primjer. Što znači da je dugovječnost Tesline baterije puno kraća u takvim uvjetima.

Prema istraživanju koje je objavio portal Recurrent Auto, Teslin Model 3, X i Y na hladnoći mogu izgubiti domet do 24 posto, a Model S do 28 posto. Prema nekim drugim istraživanjima, taj udio ide čak do 36 posto, prenosi Guardian.

Punjenje baterije također će trajati dulje na temperaturama ispod nule jer softver Tesla automatski ograničava i smanjuje napon punjenja kako bi baterija lakše izdržala hladnoću. Ledeni uvjeti također mogu utjecati na druge dijelove Teslinog hardvera, uključujući priključak za punjenje, koji se može smrznuti ako temperature padnu prenisko.

Stručnjaci priznaju da hladnoća može uzrokovati poprilične probleme vlasnicima električnih vozila, ali kažu da uz malo planiranja vozači mogu svoja putovanja učiniti relativno normalnima. Primjerice, Tesla preporuča vozačima da zagriju svoje automobile putem aplikacije prije polaska na put. Vlasnici bi također trebali planirati dolazak na stanice za punjenje 30-45 minuta ranije nego inače.

Da Tesla vozila možda (više) nisu najpoželjnija, govori i vijest da rent-a-car tvrtka prodaje 607 rabljenih Tesla uz 39% popusta, a cijene se kreću od 21.557 do 40.886 dolara. Dio je to Hertzova plana da se riješi 20.000 električnih vozila zbog visokih troškova popravka.

Iako su cijene povoljne, Hertzov potez naglašava izazove visokih troškova održavanja, popravaka i premija osiguranja, kao i strmog pada vrijednosti električnih vozila. A to može biti ozbiljna briga za sve vozače koji razmišljaju o prelasku na električne automobile, objavila je RTVSLO.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.