Vakula otkrio do kada će padati snijeg i što nas čeka nakon toga

VAKULA

Prognoze su se ostvarile - mnogi nisu vjerovali da će nakon jučerašnje južine i visokih temperatura snijeg uopće padati. U središnjem Dnevniku HTV-a o tome je govorio meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Južina, skepsa i snijeg

Dan ranije kada je bila južina mnogi su bili skeptični da će danas padati snijeg, no meteorolozi su ga najavljivali.
- Snijeg još uvijek pada. Srećom, djeluje mi, barem prema sadašnjim podacima, da neće biti onih pola metra, 40 cm, ali mislim da je i ovo svakako za upozorenje. Evo, najnoviji podatak Državnog hidrometeorološkog zavoda u 19 sati - Ogulin ima 22 cm snijega, što nije mala količina u vrlo kratkom vremenu. Pleso ima 17 cm, Parg 20 cm, Zavižan 18 cm, Karlovac 15 cm. Dakle, velika promjena i najavljivana, iako nam nisu vjerovali. Nažalost, ono što me najviše smeta, kad Državni hidrometeorološki zavod objavi upozorenje, i to ne samo žutog, nego narančastog, pa čak i crvenog stupnja - najvišeg, opet imamo nesavjesne vozače koji krše propise, naglasio je meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Do kada će padati snijeg, što nakon 

Vakula je najavio i što možemo očekivati tijekom noći i sutrašnjeg dana.
Očekuje se slabljenje oborine, što znači slabljenje snijega, odnosno susnježice u unutrašnjosti Dalmacije, ali će ta susnježica prelaziti u snijeg, tako da će gotovo sigurno i unutrašnjosti Dalmacije biti i snijega, vjerojatno i snježnog pokrivača, tanjeg, kao što je primjerice u Senju u 19 sati bilo 3 cm, i to uz buru. Upravo će ona stvarati još veće probleme. Buretina - olujna, čak i orkanska bura! Do sada su zabilježeni udari bure negdje oko 140 km/h. Vrlo vjerojatno, gotovo sam siguran, da će tijekom noći biti i žešće bure, koja će potrajati tijekom subote sve do večernjih sati. Stoga će se nastaviti ograničenja u prometu sve do sutra navečer. Nakon toga, u nedjelju slijedi stabilizacija vremenskih prilika i u smislu vjetra, ne samo oborine, prognozirao je Vakula.
Otkrio je kakvo nas vrijeme očekuje nakon nedjelje te komentirao stav da ove godine zime baš i nije bilo.
- Sada kako se uzme, ovisi. Imali smo pretopli početak siječnja, pa nakon toga hladno razdoblje, pa opet toplina, neuobičajena, čak i rekordna jučer, primjerice, mjestimice u istočnoj Hrvatskoj. Sada ponovo malo niža temperatura, ali sve skupa kad se zbroji već sada, prvih 19 dana je toplije od prosjeka za siječanj, iako smo imali naleta zime. Vrlo velika vjerojatnost da će ponovo zatopliti, ali ne na one vrijednosti kakve smo imali jučer, prekjučer, kazao je Vakula.

Vremenski ekstremi i savjet

Vakula je govorio i o ekstremima te hoće li oni postati naša svakodnevica.

- Moramo znati, što stariji pamte, da ono što je bilo 30 godina prije, znači prije 1990. godine, je jedan prosjek koji je znatno niži od posljednjega. Zadnjih 30 godina mi imamo znatno zatopljenje. Imamo novo normalno, možemo reći, i događaju nam se u pretoploj atmosferi ovakvi ekstremi na koje trebamo biti pripremljeni i u budućnosti, objasnio je.

Meteorolog HRT-a dao je i savjet.

- Treba slušati vremenske prognoze, i pogotovo upozorenja, i pri tome, s obzirom na to da imamo kaos u informacijama što se tiče vremenske prognoze, paziti na izvor te informacije. Dakle, ne vjerovati bilo kojoj prognozi, nego provjeriti tko je dao tu prognozu i naravno vjerovati najviše stručnjacima s iskustvom, rekao je.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/vakula-otkrio-do-kada-ce-padati-snijeg-i-sto-nas-ceka-nakon-toga-11303904?utm_source=upscore_box

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.