U Cankarjevu domu u Ljubljani počinje ciklus predavanja velikih imena filozofije

U Cankarjevu domu u Ljubljani počinje ciklus predavanja velikih imena filozofije

U Cankarjevu domu u Ljubljani danas počinje ciklus predavanja velikih imena filozofije u sklopu kojeg će predavanja održati filozofi Alenka Zupančič, Petr Klepec, Jela Krečič, Robert Pfaller, Jure Simoniti, Slavoj Žižek, Frank Ruda i Mladen Dolar.  

Besplatna predavanja s početkom u 19 sati održavaju se na pozornicama Linhartove dvorane i Kluba CD do 29. veljače. Ciklus predavanja u Cankarjevu domu (CD) održat će se na inicijativu Jele Krečič u sklopu izložbe naslovnica časopisa Problemi Alena Ožbolta . Izložba pod nazivom Srebrna okna može se razgledati u prvom predvorju CD-a do 27. veljače .

"U četiri sesije četiri para predavača i predavača obradit će vrlo različite teme, od aktualnijih do filozofski elementarnijih, a povezuju ih dvije teorijske jezgre: GWF Hegel, ovoga puta i kao filozofa sivila i sjena, te teorija Jacquesa Lacana, koja će, među ostalim, poslužiti kao polazište za analizu aktualne društvene klime, konzumerizma i strukture želja i jezika. univerzalnosti", napisala je Jela Krečič o ciklus.

Ciklus ćedanas otvoriti filozofi i urednici časopisa Problemi, Alenka Zupančič i Peter Klepec, predavanjem Sivo na sivom . U uvodnom predavanju Zupančič će se fokusirati na oživljeni koncept radikalnog zla. Nudit će promišljanje o aktualnim filozofskim, etičkim, psihoanalitičkim i političkim implikacijama zla, ističući njegovu intimnu povezanost s nemogućim ili "nemogućim". Klepec će se u predavanju posvetiti problemu okrutnosti koju danas jednoglasno odbacujemo, osuđujemo i progonimo kao utjelovljenje zla, ali koja ipak (još) postoji. Jedan od razloga za to Klepec nalazi u paradoksalnosti i nedokučivosti same okrutnosti, stoji u najavi CD-a.

U četvrtak, 18. siječnja na programu su predavanja Roberta Pfallera Sivo u sivoj službi robe i struktura želje te Jele Krečič Hollywood, neizravnost i Ted Laso, a 20. veljače slijede predavanja Jure Simonitija Kako je univerzalnost postala singularna? i Slavoj Žižek Možemo li s Heideggerom ići dalje od Hegela? Ciklus će 29. veljače zaključiti predavanja Franka Rude Bitka sjena i Mladena Dolarje Filozofija i homonimija.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.