U Beču predstavljena prva javna praonica za bicikle

U Beču predstavljena prva javna praonica za bicikle

Bečko je veleučilište u suradnji s partnerima nedavno je predstavilo prvu javnu praonicu za bicikle. Inovativan sustav pranja korak je prema ekološki prihvatljivoj mobilnosti u gradskoj sredini.

Bečko Tehničko veleučilište FH Technikum Wien u suradnji je s vodećim svjetskim proizvođačem strojeva za brušenje skija Wintersteiger Sport te startupom JUHUU nedavno predstavilo pilot-projekt za prvu javnu praonicu za bicikle u Austriji. Praonica se nalazi na trgu među zgradama Veleučilišta u 20. bečkom okrugu Brigittenau, javno je dostupna te predstavlja važan doprinos ekološkom i automatskom održavanju bicikala.

Automatska praonica namijenjena je biciklima s veličinom kotača od 20 cola naviše uključujući i električne bicikle, no zasad nije prilagođena za dječje i teretne bicikle. Za vrijeme testne faze koja će trajati do 22. prosinca 2023. praonica se može koristiti svaki dan i to besplatno. Registracija i korištenje odvija se putem aplikacije koju je razvio startup JUHUU. Servis je jednostavan za upotrebu: korisnici putem aplikacije dobivaju pristup, a upute se senzorima sinkroniziraju s radom praonice.

Na pilot-projektu sudjeluju studenti Veleučilišta koji istražuju upotrebljivost i tako skupljaju povratne informacije o korištenju praonice. Sakupljeni podaci pružit će vrijedne informacije za daljnji razvoj projekta. Trenutačno zbog evaluacije nije moguće rezervirati termin za pranje bicikla, a aplikacija je dostupna samo na njemačkom jeziku. Inovativni projekt tvrtke Wintersteiger Sport uspješno se koristi u području automatskog pranja bicikala posljednje dvije godine i to u zemljama poput Francuske, Njemačke, Švicarske, Norveške, SAD-a i naravno Austrije. Na temelju iskustava sljedeće se godine planiraju daljnji testni servisi u Beču.

Sustav pranja bicikala nije samo inovativno rješenje za ekološko održavanje bicikala, nego i korak prema ekološki prihvatljivoj mobilnosti u urbanoj sredini. © FH Technikum Wien

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.