Slika žene na aukciji: Jedina slika koju su zajedno stvorila sva četiri Beatlesa

Slika žene na aukciji: Jedina slika koju su zajedno stvorila sva četiri Beatlesa

Slika žene, (Images of a Woman), nastala u hotelu u Japanu, jedina slika koju su zajedno stvorila sva četiri Beatlesa ide na aukciju Christie'sa 1. veljače.  

Bila je 1966. godina i Beatlesi su odletjeli u Japan, gdje su u poznatoj tokijskoj Budokan areni odsvirali pet koncerata u samo tri dana. Kad nisu bili na pozornici, zajedno su u hotelskoj sobi stvarali umjetničko djelo koje je postalo poznato kao Image of a Woman.V

Images of a Woman, za koje se vjeruje da su jedino umjetničko djelo koje su stvorila sva četiri člana Beatlesa zajedno (ili barem jedino na koje su sva četvorica potpisana), ide 1. veljače  na aukciju Christie'sa . Preliminarna je procjena da će slika, koja je "snimka magičnog razdoblja u povijesti Beatlesa " i mjeri 54 puta 79 centimetara, biti prodana za negdje između 400 i 600 tisuća dolara.

"Vrlo je rijetko vidjeti njihov rad na papiru koji nije povezan s njihovim glazbenim katalogom - to je relikvija, opipljivi predmet koji su sva četiri člana The Beatlesa pomogla oblikovati ", rekao je Casey Rogers, procjenitelj u Christie's ... "To je suvenir i umjetničko djelo, pa se vjerojatno sviđa puno većem broju kolekcionara... To je prekrasan primjer pripovijedanja", dodaje.Dakle, kako su nastale Slike žene?
Povijest svjedoči da je “Fantastična četvorka” tijekom turneje 1966. u Japanu provela ukupno stotinjak sati. Kada nisu bili na pozornici, Lennon i McCartney su se, svaki sa svojim tjelohraniteljem, posebno izvukli u obilazak grada, ali su inače – na zahtjev japanske policije koja se brinula za njihovu sigurnost – većinu vremena provodili na hotela Hilton. Njihov posjet Tokiju privukao je i obožavatelje i prosvjednike - tradicionalisti su bili ogorčeni što će zapadna pop grupa nastupiti u dvorani koja se smatra duhovnim domom borilačkih vještina.

Netko im je dao umjetnički pribor kad su stigli, stoji u priopćenju za javnost Christie'sa. Sva četvorica su u nekom trenutku završila za stolom u predsjedničkom apartmanu i pred sobom razmotala pola japanskog rižinog papira. Svatko je počeo od svog kuta papira i stvarao što mu je palo na pamet. U pozadini su slušali demo snimke koji su kasnije postali album Revolver.

Trenutak zena
Grupu je na radu dokumentirao fotograf Robert Whitaker. "Nikad ih nisam vidio smirenije ili zadovoljnije nego u tom trenutku", komentirao je kasnije. Beatlesi su također bili zainteresirani za vizualnu umjetnost. John Lennon je išao u umjetničku školu, Paul McCartney je imao umjetnost kao jedan od svojih izbornih predmeta. George Harrison i Ringo Starr također su " slikali često i s očitim talentom ", kako je napisao Christie's .

Svaki kut slike stoga odražava određeno umjetničko gledište, bilo da se radi o korištenju boja, oblika ili čak vrsta boja. Harrisonov kut obilježen je tamnijim bojama i ljutitijim potezima, a on se također pomaknuo najdublje prema središtu. Starrov kutak mnogo je manji i stilom više nalikuje animiranom liku. Lennon i McCartney uglavnom su koristili akrilne boje, dok su ostala dvojica koristila vodene boje.

Izlazak iz aviona u Tokiju u lipnju 1966. Foto: AP

Frojdovsko tumačenje novinara.

Slika nikada nije službeno nazvana The Beatles, ali naziv Image of a Woman uvriježio se kasnih 1980-ih, " jer je japanski novinar mislio da vidi ženske genitalije u Paulovom kutu", kako je napisala aukcijska kuća.

– Sve ovisi o kutu gledanja, zar ne? Rogers je to komentirao. "Dok je slika nastajala , najvjerojatnije nije bilo te namjere. Mislim da je to bio fluidniji proces, asocijativna kreacija kojom su se mogli izraziti. Zanimljivo je, međutim, da je rad dobio različite interpretacije tijekom godina i nastavit će tako i u budućnosti vjerojatno dobiti nove. "

Više od japanske kulturne baštine
. Kada je slika bila gotova, kupio ju je Tecusaburo Šimoyama , glazbeni producent koji je u to vrijeme bio i predsjednik kluba obožavatelja japanskih Beatlesa . Godine 1989. prelazi u ruke Takaoa Nišina , vlasnika glazbene trgovine, koji ju je navodno nekoliko godina držao ispod kreveta. Upravo ga on sada prodaje na dražbi.

O tome zašto se sada spreman oprostiti od relikvije, Nishino je rekao : "Isprva sam mislio da bi bilo najbolje zadržati djelo kao dio japanske kulturne baštine; ono nije napustilo japansko tlo svih 46 godina. Ali fenomen Beatlesa je bio i ostao diljem svijeta."

Ubrzo je sve bilo drugačije,
Beatlesi to tada vjerojatno nisu bili svjesni, ali Images of a Woman nastala je na prekretnici njihove karijere: samo dva mjeseca nakon što su napustili Japan, odsvirali su posljednji zajednički koncert u San Franciscu ( osim jedne izvedbe 1969.); time su zaključili intenzivno razdoblje turneje i radije se usredotočili na naporan rad u studiju.

"Mislim da je Images of Women pravi odraz tih stotina sati provedenih zajedno... to je vjerojatno bio jedan od zadnjih puta kada su sjedili zajedno, kada su imali rasporede koji su od njih zahtijevali da ne rade ništa osim da čekaju koncerte", rekao je Rogers . – Možda im je to bio ventil u njihovoj izolaciji, neka vrsta kreativne katarze.

 AJ rtvslo - https://www.rtvslo.si/kultura/vizualna-umetnost/podoba-zenske-edina-slika-ki-so-jo-kdaj-skupaj-ustvarili-vsi-stirje-beatli/692821

FOTO: Slika nikad nije službeno nazvana The Beatles, ali se naziv Image of a Woman in the Late Eightes uvriježio "jer je jedan japanski novinar mislio da vidi ženske genitalije u Paulovom kutu". Fotografija: Christie's

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.