Kamo za vikend u Zagrebu – nezaobilazna adresa je Muzej vlakića Backo Mini Express

Kamo za vikend u Zagrebu – nezaobilazna adresa je Muzej vlakića Backo Mini Express

Muzej vlakića Backo Mini Express (smješten u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici br. 4) peta najveća maketa željeznice u Europi, koja je ujedno i jedan od najposjećenijih sadržaja u glavnom hrvatskom gradu, posljednjih godina svog postojanja, pravi turistički dragulj glavnog grada, ali i kontinentalne Hrvatske.

 S kišnim i hladnijim vremenom, kada s otvorenih prostora sadržajne i zanimljive lokacije traže za posjet gotovo svi željni zabave, pravo mjesto je s razlogom Muzej vlakića Backo Mini Express.

 Ovu atraktivnu lokaciju posjećuju s velikim žarom i stari i mladi posjetitelji, i domaći i inozemni ljubitelji vlakova, nešto malo više muškog u odnosu na ženski spol. A atrakcija uvijek ima poprilično za sve one koji dođu u Gundulićevu 4, Zagreb - Muzejom vozi 150 kompozicija vlakova na više od 1.500 tračnica u 350 četvornih metara izlagačkog prostora, najvećeg te vrste u ovom dijelu Europe. I stalno se obogaćuje s novim sadržajima na maketi – kako iz Hrvatske, tako i svijeta.

Muzej vlakića za posjetitelje je otvoren petkom i subotom od 10 - 18 sati, budući da se ostalim radnim danima u Muzeju vlakića – Backo Mini Express naporno radi kako bi se posjetiteljima uvijek moglo pružiti nešto novo za vidjeti. No, ako netko „naleti“ i kada nije službeno otvoren muzej (a mi smo inače unutra i radimo stalno na postavu), uvijek su dobro došli pogledati ono što pružaju sadržaji u našem Muzeju – kazao je  Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta pete najveće makete Europe.

 Muzej rado i često posjećuju gosti iz svih krajeva Hrvatske, a pod kraj godine najviše ih je iz Dalmacije, ali i Slavonije te Like. Što se tiče gostiju iz regije, najviše dolaze Slovenci, ali i gosti iz BiH, te Srbije.

Ima i gostiju iz daleke Kine, Japana, Koreje, Australije, a priča o malim vlakovima iz Hrvatske proširila se na veliko po svijetu. Maketu od EU gostiju najviše posjećuju državljani Austrije, Njemačke, Mađarske, te Češke...

  Backo Mini Express je planiran i realiziran kao projekt u kojemu svatko može pronaći svoj komadić radosti i sreće. Danas u Gundulićevoj br. 4 u prostoru najveće makete željeznice jugoistočne  Europe i našeg muzeja dolaze i gosti iz inozemstva, ali i  građani Hrvatske, ali oni koji nisu iz Zagreba. Naši gosti su najčešće u posjetu glavnom gradu ili pak idu na druge destinacije pa „navrate“ do nas  – opisuje Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta pete najveće makete Europe – Muzeja vlakića Zagreb.

 Muzej vlakića Backo Mini Express proteklih je godina iznimno prepoznatljiv turistički proizvod ne samo Zagreba, nego i Hrvatske, prostor u kojega su odrasli i djeca s radošću "trošila" vrijeme gledajući zaljubljeno u vlakove, bez obzira što današnja tehnologija, internet, svijet pametnih telefona, te brojni gadgeti nude sasvim drugačiji način zabave. Muzej vlakića -  Backo Mini Express, po svojim dimenzijama te sadržaju koji je umanjeni prikaz stvarnog života u omjeru 1:87, spada među dvadeset najvećih u svijetu. Plod je isključivo ručnog rada i velikog maketarskog zalaganja idejnog začetnika projekta Antuna Urbića i još četvorice djelatnika makete te je u 80 posto svog sadržaja izvorni hrvatski proizvod.

 Gosti za najviše znaju zahvaljujući internetu i medijima koji pišu o nama. Također i Turistička zajednica Grada Zagreba puno je napravila za našu promociju kao muzeja i atrakcije glavnog grada. Maketa priprema nova iznenađenja - što ćemo svečano predstaviti koncem ove godine za Advent u Zagrebu u kojemu redovito sudjelujemo – najavio je Antun Urbić Backo, kojemu je u Muzeju prvenstveno cilj maketarski predstaviti što više izvornih hrvatskih sadržaja, odredišta i lokacija.

 

. . .

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.