Hrvatska jedan korak bliže rijekama slobodnog toka

Hrvatska jedan korak bliže rijekama slobodnog toka

Dam Removal Europe (DRE), pod vodstvom Svjetske zaklade za migraciju riba (WFMF), pokreće s regionalnim partnerima projekt za povećanje razmjera uklanjanja barijera u Jugoistočnoj Europi. U Hrvatskoj će NP Plitvička jezera u suradnji s WWF-om ukloniti barijere s Bijele rijeke.

 Zagreb –  Preko 1,2 milijuna barijera prekida slobodan tok europskih rijeka, a pri tome je više od 156 000 njih zastarjelo. Jedna od brojnih štetnih posljedica barijera je značajan gubitak bioraznolikosti. Dokaz tome je izvještaj koji govori o padu populacija slatkovodnih migratornih riba u Europi za čak 93%. Uz značajan ekološki utjecaj, zastarjele barijere prijete i ljudskoj sigurnosti. Kako dosežu kraj svog životnog vijeka, tako se povećava rizik od njihovog urušavanja. Tome pridonosi i nedostatak održavanja, kao i nepostojanje odgovarajućih planova sigurnosti. Nedavni primjeri takvih opasnosti za ljude su urušavanje dviju barijera u Libiji prošlog mjeseca ili djelomično pucanje barijere u Norveškoj tijekom ljeta.

Klimatske promjene i ekstremni vremenski događaji, poput poplava, pridonose većem riziku od urušavanja zastarjelih barijera. Iako postoje preventivna rješenja koja mogu djelomično smanjiti rizik, najučinkovitiji način izbjegavanja urušavanja barijera je njihovo uklanjanje. Posljednji godišnji izvještaj Dam Removal Europe potvrđuje da je uklanjanje barijera učinkovit alat za obnovu prirode prikazujući rekordan broj prijavljenih uklonjenih barijera već drugu godinu zaredom.

 Kako bi zaštitila i naše rijeke, regionalna podružnica svjetske organizacija za zaštitu prirode - WWF Adria uključila se u inicijativu uklanjanja barijera diljem Europe Dam Removal Europe (DRE), koju je inicirala Svjetska zaklada za migraciju riba (WFMF). Iako se naša regija može pohvaliti nekima od posljednjih rijeka slobodnog toka, neodržive aktivnosti poput gradnje malih hidroelektrana pretvaraju ih u mrtve kanale. Glavni je cilj ubrzati uklanjanje barijera u regiji, a neki od očekivanih rezultata su uključivanje ove teme na politički dnevni red i poboljšanje zakonodavstva, stvaranje i širenje pozitivne slike o obnovi rijeka, stvaranje prilika za uklanjanje barijera u regiji i osiguravanje potrebne stručnosti i alata za provođenje ovakvih projekata. To će dovesti do povećanja svijesti o uklanjanju barijera u vladama, kod upravitelja rijeka i opće javnosti, što će rezultirati većim razumijevanjem koristi uklanjanja barijera.

 „Hrvatska je zemlja bogata rijekama i riječnom bioraznolikošću. Međutim, ogroman broj postojećih, ali i planiranih barijera predstavlja stvarnu opasnost - ne samo za našu zemlju, nego za cijelu regiju. Naš je cilj u Hrvatskoj ukloniti što veći broj barijera a krenut ćemo od u Nacionalnog parka Plitvička jezera, gdje Park već dugi niz godina radi na uklanjanju barijera s Bijele rijeke.“ poručuje Matea Jarak iz WWF Adrije.

 „Park će, u suradnji s WWF-om, na proljeće ukloniti osam postojećih, ali nefunkcionalnih barijera čime će se osigurati njezin neprekinuti tok i omogućiti sigurna migracija ugroženoj vrsti slatkovodnih riba - dunavskoj pastrvi. Tako će se doprinijeti očuvanju Plitvičkih jezera koja su ne samo naše nacionalno blago, već i UNESCO-va baština“, poručuje Kazimir Miculinić iz NP Plitvička jezera.

 Još jedan važan aspekt ovog projekta usredotočen je na ekonomska ograničenja uklanjanja barijera, s ciljem identifikacije i oslobađanja drugih izvora financiranja za njihovo uklanjanje. Svi navedeni rezultati trebali bi dovesti do uklanjanja većeg broja zastarjelih barijera u regiji i naknadne obnove rijeka jugoistočne Europe koje imaju veliku važnost za bioraznolikost.

 „Oduševljeni smo što možemo podržati ovaj ambiciozan međunarodni projekt. Želja nam je potaknuti još projekata uklanjanja barijera na ovom području Europe“, rekao je Jack Foxall, izvršni direktor European Open Rivers Programme. „Adresiranjem nekih prepreka kod uklanjanja barijera i proaktivnim olakšavanjem stvaranja novih inicijativa za njihovo uklanjanje, ovaj projekt pruža veliki potencijal za ubrzavanje uklanjanja barijera na jugoistoku Europe, čime pridonosi obnovi toka europskih rijeka i zaštiti bioraznolikosti.“

 Četiri pilot zemlje otvaraju put - Hrvatska, Grčka, Rumunjska i Slovačka - ali očekuje se da će koristi i rezultati postignuti projektom prijeći granice i proširiti se na susjedne zemlje. Projekt kreće taman u vrijeme donošenja Uredbe o obnovi prirode i nadamo se da će entuzijazam stvoren oko te uredbe otvoriti vrata i koristima uklanjanja barijera za značajne promjene na jugoistoku Europe i šire.

Trogodišnji projekt Povećanje razmjera uklanjanja barijera: plan implementacije za Jugoistočnu Europu provodi se uz podršku organizacija Fauna & Flora, MedINA u Grčkoj, Wetlands International (WI), European Rivers Network (ERN), WWF Adria, WWF Nizozemska i WWF Slovačka. Projekt financira European Open Rivers Programme. Više informacija moguće je pronaći na web stranici WFMF-a.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.