Nagnut više od slavnog tornja u Pisi

Sudbina tornja Garisenda predmet je javnih rasprava otkako su stručnjaci sa Sveučilišta u Bologni otkrili anomalije u njegovom nagibu. Nagnut je za čak četiri stupnja – za usporedbu: slavni Kosi toranj u Pisi nagnut je “samo” 3,9 stupnjeva. Krivica za njegovu nagnutost pripisuje se činjenici da se tlo ispod njega sleglo u 14. stoljeću.Sada se provjerava ima li na tornju pukotina, a oko zgrade su postavljeni senzori koji upozoravaju na pomicanja. Temelji tornja bit će ojačani novim građevinskim materijalom. Trenutno je zatvoren i toranj Asinelli na koji se posjetitelji u principu mogu popeti.

"Tražimo svakoga tko nam može pomoći"

Gradsko vijeće će osnovati poseban odbor koji će nadgledati obnovu kule Garisenda . "Tražim najvišu razinu stručnosti, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini... Tražimo svakoga tko nam može pomoći", iskrena je bila Lepore .Iako je gradonačelnik u svojim izjavama za javnost imao vrlo umirujući ton, mnogi su zabrinuti da bi se toranj doista mogao srušiti. "Strah me i pomisliti kako bi bilo izgubiti nešto što je dio duše ovog grada", komentirao je pisac i scenarist Carlo Lucarelli za novine Corriere della Sera. "Za mene su dvije kule uvijek izgledale kao nešto što se podrazumijeva, u dobrom smislu riječi, baš kao što čovjek uzima zdravo za gotovo prisutnost, na primjer, brata."

"Cijela me stvar zabrinjava na nekoliko načina, a posebno činjenica da je ova vijest predstavljena kao iznenađenje. Ali kako se itko može čuditi ako je toranj navodno godinama promatran", rekao je redatelj Giorgio Diritti. Da je trebalo, sam bi išao " držati toranj ", dodao je.Senator Pier Ferdinando Casini optimističniji je . "Kula Garisenda izdržala je test mnogih stoljeća i izdržat će test vremena."

Njoj se divio već Dante.

Dvije slavne kule dobile su imena po poznatim bolonjskim obiteljima koje su ih trebale dati graditi, no nedostatak dokumenata stavlja te pretpostavke na klimave noge. Na primjer , ime obitelji Asinelli ne pojavljuje se prvi put sve do 1185. godine, gotovo 70 godina nakon što je navodno dovršena gradnja "njezine" kule.Toranj Garisenda stekao je slavu i po višestrukom spominjanju u Danteovoj Božanstvenoj komediji te u Rimu , gdje također pjeva o svom životu u Bologni. Kada je sagrađen, toranj je bio visok oko 60 metara, ali je već u 14. stoljeću morao biti spušten jer se sve opasnije naginjao prema tlu.