Čipka od zlata - motiv svetomarske čipke na naličju je svih zlatnika Hrvatske narodne banke, edicije posvećenih hrvatskoj čipki

Čipka od zlata - motiv svetomarske čipke na naličju je svih zlatnika Hrvatske narodne banke, edicije posvećenih hrvatskoj čipki

Međimurje s pravom može biti ponosno jer Svetomarska čipka, jedna od najljepših u našoj zemlji, dobila je novo priznanje: u prodaju su upravo pušteni zlatnici Hrvatske narodne banke s motivima hrvatskih čipki, nastali u projektu formiranja prigodne zlatne numizmatičke kovanice pod nazivom „Čipkarstvo u Hrvatskoj“.

Projekt je proveden u suradnji s Hrvatskom kovnicom novca, a uz svetomarsku čipku, u zlato su utisnuti i motivi paške, lepoglavske, te hvarske čipke. Zlatnici se pojavljuju u tri nominalne vrijednosti: 100 €, 25 € i 10 € , a zanimljivo je da se motiv svetomarske čipke nalazi na naličju svakog zlatnika. Na licima zlatnika su stilizirani motivi paške, lepoglavske i hvarske čipke.

Ovim projektom HNB i Hrvatska kovnica novca, putem numizmatičkog kolekcionarstva i tržišta, svijetu prezentiraju hrvatsko kulturno dobro, baštinu i tradiciju, a likovno rješenje potpisuje akademski kipar Stjepan Divković. 

Čuvarice baštine iz Svete Marije koje su nastavile put pokojne Nade Mance, prosvjetne djelatnice koja je tehniku izrade čipke otela zaboravu, ponosne su se što na novo priznanje odano svetomarskoj čipki čija se priča čuva i u Muzeju nematerijalne baštine – Riznici Međimurja. Kao što svaku hrvatsku čipku krasi neka specifičnost, ovo nematerijalno kulturno dobro izdvaja specifičnost izrade: svetomarska čipka na batiće nastaje od jedne, neprekinute niti.

Eurokovanice iz ovog projekta mogu se kupiti i putem mrežne stranice Hrvatske kovnice novca, a zlatnici dolaze u prigodnoj kutiji s omotom na kojem su istaknute značajke kovanice s certifikatom koji je potpisao guverner Hrvatske narodne banke.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.