U Daruvaru su na Fra Ma Fu festivalu dodijeljene nagrade za najbolju reportažu u 2022. godini

U Daruvaru su na Fra Ma Fu festivalu dodijeljene nagrade za najbolju reportažu u 2022. godini

U Daruvaru su na Fra Ma Fu festivalu reportaže i reporteri dodijeljene nagrade za najbolju reportažu u 2022. godini. Radovi su se ocjenjivali u tri kategorije: "U fokusu", "Lijepom našom" i "Širom svijeta". Na natječaju su pristigle ukupno 34 reportaže, au kategoriji "U fokusu" nagradu je osvojio Daniel Pavlić za reportažu "Pronašli smo auto koji je Alina ostavila u Moldaviji dok se spasila od rata u Harkivu". Nagradu za najbolju reportažu u kategoriji "Širom svijeta" dobio je Miomir Štrbac za priču „Napulj, prekrasni ružni grad" obavljenu u Slobodnoj Dalmaciji. U kategoriji „Lijepom našom" nagradu je osvojila reportaža Damira Tolja „Gošća da će skočiti u bazen, a gleda je 15 krava! ja vol! Došli se napit…", donosi MojPortal .

Za svoj novinarski i humanitarni rad, nagrade su također primili novinari i humanitarci iz Bosne i Hercegovine Ajdin Kamber i Vanja Stokić. Žiri za dodjele nagrada radio je u sastavu Olga Vujović, Hrvoje Ivančić, Branka Primorac, Hrvoje Zovko i Strahimir Primorac.

Nakon završetka ceremonije otvorenja festivala i dodjele nagrada, svi prisutni uživali su u izložbi naslovnih fotografija tjednika Jednota "Priče s naslovne strane" čiji je autor bio daruvarski fotoreporter Tony Hnojčik.
Dobrodošlicu svim gostima iz Hrvatske i inozemstva poželjela je zamjenica gradonačelnice Vande Cegledi, a nekoliko uvodnih rečenica o samoj izložbi i liku i djelu Tonija Hnojčika rekla je Lidija Dujmenović, ravnateljica Novinsko izdavačke ustanove Jednota koja je i najzaslužnija za postavljanje izložbe.
- Tony Hnojčik je snimio oko 300 fotografija koje su krasile naslovnice jedne, a Mato Pejić i ja smo ih dosta dugo i pažljivo birali, a izbor je bio jako težak. Ne, nisam htjela samo objesiti naslovnice na zid, htjela sam obogatiti izložbu, učiniti je dinamično pa sam došla na ideju da napravimo uvećanu filmsku traku tih negativa jer su sve te fotografije snimljene na filmovima, a ne digitalno. Napravili smo i njegov biografski kutak, a kako sam čula po pričama da je Tony bio dosta komot, da se nije držao rokova i tako, htjela sam napraviti tako i jedan njegov "opušteni kutak - rekla je Lidija Dujmenović.

Organizatori FRA MA FU Festivala su Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija, Grad Daruvar, Turistička zajednica Daruvar-Papuk, Bjelovarsko-bilogorska županija i Turistička zajednica Bjelovarsko- bilogorske županije.

Izvor: mojportal.hr.

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.