Na kraju Utrke mira u Parku Ivana Pavla II. postavljena tabla s natpisom „Grad Varaždin – grad mira Sri Chinmoya“

Na kraju Utrke mira u Parku Ivana Pavla II. postavljena tabla s natpisom „Grad Varaždin – grad mira Sri Chinmoya“

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković u subotu je dao podršku Međunarodnom timu Utrke mira (Peace run). Trkači iz Australije, Latvije, Portugala, Makedonije, Srbije, stigli su i u Varaždin, a zamjenik gradonačelnika pridružio im se na kraćoj trkačkoj dionici do Parka Ivana Pavla II gdje je postavljena tabla s natpisom „Grad Varaždin – grad mira Sri Chinmoya“.

Radi se o najvećoj mirovnoj štafetnoj utrci na svijetu koja se održava svake godine s ciljem međunarodnog promicanja prijateljstva i razumijevanja. Trkači, putujući kroz više od 150 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruku.

Utrku mira je utemeljio Sri Chinmoy 1987. godine, a u Hrvatskoj se održava od 1989. godine. Grad Varaždin je do sada pet puta podržao utrku (1991., 1995., 1999., 2006. i 2016.), a sada 2023. godine postaje „Grad mira Sri Chinmoya“. Poruka Utrke mira je vrlo jednostavna: ako možemo trčati zajedno u miru i skladu, tada možemo zajedno živjeti u miru i prijateljstvu! Sukladno poruci utrke koja protežira mir, tabla je u Varaždinu postavljena baš u Parku Ivana Pavla II.

Utrka je duga 450 km, krenula je 3. listopada u Iloku, a završit će 7. listopada u Murskom Središću.

Ispred međunarodnog tima trkačima se obratio glavni globalni koordinator Salil Wilson iz Australije, otpjevali su himnu Peace run i krenuli dalje prema Murskom Središću.  

        

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.