Norveško "zlatno otkriće stoljeća" - nakit iz 6. stoljeća pronašao amaterski tragač

Norveško "zlatno otkriće stoljeća" - nakit iz 6. stoljeća pronašao amaterski tragač

Erlend Bore 51-godišnji Norvežanin rijedak zlatni nakit iz 6. stoljeća pronašao je detektorom metala na poljoprivrednom zemljištu u blizini grada Stavangera. Bore je kao dijete sanjao o tome da postane arheolog. Njegovo nedavno otkriće arheolozi su opisali kao norveško "zlatno otkriće stoljeća ". Riječ je o devet norveških zlatnih okruglih plosnatih privjesaka i deset zlatnih perli koje su nekada činile raskošnu ogrlicu te tri zlatna prstena. Bore se zapravo spremao otići u šetnju, ali njegov je detektor iznenada počeo zvučati na obronku poljoprivrednog zemljišta na otoku Rennesøy blizu grada Stavangera u jugozapadnoj Norveškoj. Pozvao je arheologe i predao im potragu. Prema riječima arheologa, riječ je o jedinstvenom nalazu zbog motiva na medaljonima, odnosno posebne vrste konja iz nordijske mitologije.

Nalaz je težak nešto više od 100 grama i datira oko 500. godine. "To je zlatni nalaz stoljeća u Norveškoj. Pronaći toliko zlata odjednom vrlo je neobično ", rekao je Ole Madsen , voditelj Sveučilišta u Arheološki muzej u Stavangeru. Zlatni privjesci i perle bili su dio "vrlo upečatljive ogrlice " koju je očito izradila vješta zlatarska ruka, a nosila ju je jedna od najutjecajnijih osoba u društvu, rekao je Hakon Reiersen , profesor na Sveučilištu u Stavangeru.Prema njegovim riječima, usporedivo otkriće u Norveškoj dogodilo se u 19. stoljeću. "Na temelju lokacije otkrića i onoga što znamo iz drugih sličnih nalaza, to je vjerojatno ili skriveno blago ili ponuda bogovima u dramatičnim vremenima ", objasnio je za Associated Press (AP).

Prema zakonu, dragocjeni nalaz je državno vlasništvo, a stručnjak za ovu vrstu privjesaka, profesor Sigmund Oehrl iz spomenutog muzeja, rekao je da je do sada u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj pronađeno oko 1000 privjesaka ove vrste - plosnatih , tanke, jednostrane zlatne medalje koje se nose kao nakit, a izrađivane su u sjevernoj Europi, posebno u razdoblju seobe ljudi u germanskom željeznom dobu.Prema norveškom zakonu, predmeti od prije 1537. i novčići od prije 1650. smatraju se državnom imovinom i moraju se predati. Sukladno zakonu, i Bore i vlasnik zemljišta dobit će nagradu, ali iznos još nije utvrđen, piše AP, a prenosi RTVSLO. https://www.rtvslo.si/kultura/dediscina/norveska-zlata-najdba-stoletja-ljubiteljski-iskalec-naletel-na-zlat-nakit-iz-6-stoletja/68

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.