Milijardu eura vrijedan projekt očistio Seinu u Parizu za olimpiijce i kupače

Milijardu eura vrijedan projekt očistio Seinu u Parizu za olimpiijce i kupače

Kupanje u rijeci Seini, koja prolazi kroz Pariz, zabranjeno je prije stotinjak godina zbog velikog zagađenja rijeke. Ali uoči Olimpijskih igara 2024., vlasti su pokrenule veliki projekt kako bi rijeku ponovno učinile dovoljno čistom za plivanje.

U Seini će se boriti i za medalje na Olimpijskim igrama jer će olimpijci u triatlonu, maratonskom plivanju i paratriatlonu odvoziti dio staze uz rijeku. Od 2025. nadalje tri područja uz rijeku također bi trebala biti dostupna građanima i posjetiteljima. Jedan od njih je u središtu Pariza u blizini otoka Ile Saint-Louis, a druga dva su na istočnom i zapadnom kraju grada. Kao iu mnogim drugim velikim gradovima, kvaliteta vode rijeke u Parizu značajno se pogoršala zbog industrijskih otpadnih voda i rasta stanovništva. Plivanje u Seini zabranjeno je 1923. godine, no godišnje natjecanje u prelaženju rijeke nastavilo se sve do Drugog svjetskog rata.

Glavni problem s kojim su se vlasti morale suočiti prilikom čišćenja Seine bila je kanalizacija koja se pri svakoj jačoj kiši počela slijevati u rijeku. Problem je riješen velikim podzemnim spremnikom, koji će za vrijeme velikih kiša služiti kao odvod. Jedno od gradilišta spomenute akumulacije nalazi se i ispred bolnice Pitie - Salpetriere u kojoj je 1997. godine nakon prometne nesreće umrla britanska princeza Diana. Jvlja RTVSLO.https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/zanimivosti/sena-je-znova-dovolj-cista-za-plavanje-najprej-za-olimpijce-nato-se-za-mescane/676069

foto:EPA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.