Riznica Međimurja smještena uz dvorac Zrinskih u dvije godine 50.000 posjetitelja ispričala priču o blagu Međimurja

Riznica Međimurja smještena uz dvorac Zrinskih u dvije godine 50.000 posjetitelja ispričala priču o blagu Međimurja

U sklopu obilježavanja 10. obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju u Čakovu je upriličeno i obilježavanje druge obljetnice najveće investicije u kulturu Međimurja, projekta koji je financiran dijelom i iz fondova EU. Naime, Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja rođen je u projektu najvećeg ulaganju Međimurske županije ikad u kulturu ovoga kraja. Danas su obilježene dvije godine postojanja ovog stalnog postava u obnovljenoj i revitaliziranoj utvrdi Staroga grada u Čakovcu, postava koji je struka proglasila najboljim u Hrvatskoj!

Realizacija projekta bila je iznimno kompleksna jer je svaki dodir građevinara s drevnim kamenom otvarao novi izazov. U konačnici projekt je dosegnuo vrijednost od 45 milijuna kuna, no novcem je nemjerljiv utjecaj kojim je Riznica u vrlo kratkom vremenskom roku upisala Međimurje zlatnim slovima u kartu kulturno-povijesne baštine Europe. Neizostavan je dio naše turističke ponude kojoj gosti hrle. Susret sa zidinama fortifikacije i palače u novom ruhu, posjetitelje, osobito one koji se s kompleksom susreću prvi puta, ostavlja bez daha pa je svakodnevni prizor podizanje objektiva mobitela prema impozantnom zdanju da se fotografijom sačuva doživljeni ushit.

Domaćim ljudima Riznica je mjesto kojem se vraćaju bilo ponovljenima posjetima, bilo svakodnevnom šetnjom i tihom  komunikacijom s drevnim zdanjem. Ugostiteljski lokal Bedem, smješten na vrhu utvrde, prostor u kojem naši ljudi žele proslaviti svoje životne pobjede i najljepše trenutke.

Samo u prvoj godini djelovanja, od 9. srpnja 2021. do 9. srpnja 2022. godine, Riznica bilježi 23.910 posjetitelja, a u drugoj godini broj posjeta je rastao te je postav razgledalo gotovo 27.000 ljudi.

Ono što zidovi fortifikacije otkrivaju, djelo je međimurskih ruku i znanja: 'ključ' kojim posjetitelj otvara vrata Riznice zauvijek u njegovo srcu zaključava uspomene na nezaboravno putovanje prošlošću Međimurja. Riznica je danas čuvarica znanja o turbulentnim zbivanjima iz davnih stoljeća koja su mijenjala povijest Europe, događajima čije je poprište bilo upravo među ovim zidinama. Riznica je čuvarica blaga međimurskih ruku, zlata koje su nam baštinili naši stari. Riznica je danas - ponos Međimurja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.