Crtica iz života: Kipar Dragec Jamnić i svestrani umjetnik i pisac Vlatko Komes, umjetnici koji stvaraju srcem

Crtica iz života: Kipar Dragec Jamnić i svestrani umjetnik i pisac Vlatko Komes, umjetnici koji stvaraju srcem

Zatekne li se u Varaždinskoj županiji, a zanima vas kako se u njoj živjelo u prošlosti preporučujemo vam da svakako posjetite umjetnike jer oni su ti koji bilježe ono što smo mnogi od nas već odavno zaboravili - onaj iskonski život zagorskog težaka, njegovih običaja, tuga i radosti, uspomena. 

Na sve to danas nas svojim stvaralaštvom podsjećaju dvojica umjetnika sa sjevera Varaždinske županije - Dragutin Dragec Jamnić, koji u Lepoglavi ima i svoju galeriju, a u Varaždinu čak i suvenirnicu, dok vikendom gostuje u Trakošćanu te je i glavna turistička atrakcija dok pred očima turista izrađuje svoja raspela od fosilnog drva.

Vlatko Komes drugi je jednako zanimljiv umjetnik i pisac, koji živi i radi u Donjoj Voći iza crkve Svetog Tome, kod groblja, a i do njega je od Trakošćana 10- tak kilometara.

Vlatko slika u maniri Voćanske naive, na staklu ili papiru, po uzoru na poznatu braću Stolnik ali i piše romane i priče, a čekićem i dlijetom obrađuje drvo, a i te su nalik na njegove slike pune života kojeg više nema. Motivi su mu kao i kod Jamnića, premda drugačiji vezani uz vjerski i seoski život, a poseban segment je animalni i floralni ciklus u slikarstvu, s prikazima pijetlova, purana, fazana, cvijeća ili mrtve prirode.


Oba umjetnika krasi iskonska iskrenost te je svaki od njih i zanimljiv sugovornik zato vam predlažemo da se uputite put Lepoglave, Trakošćana i Donje Voće i upoznate i njih i njihove zanimljive poglede na život i umjetnost. Potražite ih na njihovim fb stranicama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.