Nin: Jubilarni 15. festival sunca i svjetlosti u hrvatskom Stonehengeu

Nin: Jubilarni 15. festival sunca i svjetlosti u hrvatskom Stonehengeu

 Održan je glazbeni doživljaj kod crkve sv. Križa u Ninu uz doček prve jutarnje zrake Sunca nad obroncima ponosnog Velebita – bilo je to iskustvo koje će prisutni dugo pamtiti. Koncert u organizaciji Turističke zajednice grada Nina održan je u ranojutarnjim satima dok su priroda i većina ljudi još spavali jedino su vesele ptice širom jedinstvene hrvatske lagune cvrkutom najavljivale zoru. Koncert pod nazivom Nezaboravno svitanje u kraljevskom gradu izvela je sopranistica Nele Šarić uz glazbenu pratnju Tomislava Košte. Time je započeo 21. 6. u 5:30 h  jubilarni 15. Festival Sunca i svjetlosti 2023. godine. Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Ministarstvo turizma i sporta i Zadarska županija, a institucije partneri projekta su Arheološki muzej Zadar odjel Muzej ninskih starina, Osnovna škola Petar Zoranić Nin i Dječji vrtić Morska vila Nin. Festival je započeo 2009. u godini astronomije, a svake godine privlači sve više zaljubljenika svojom kreativnošću.

Okupljena publika je uz prigodne pjesme u 5:39:39 h prisustvovala pomaljanju prve zrake Sunca iznad Velebita, a poseban fenomen solsticijskog dana objasnio je ing. Držislav Sikirić koji se bavi istraživanjem navedene pojave i crkve sv. Križa.

 Proslavu prvog dana ljeta i Svjetskog dana glazbe svojim recitalima i izvedbom kod omiljene crkve uveličati će učenici Osnovne škole Petar Zoranić Nin i djeca iz Dječjeg vrtića Morska Vila Nin. Likovna radionica uvijek privuče kreativce, a zadatak će ove godine biti uz crkvu sv. Križa naslikati motiv krstionice kneza Višeslava. Paralelno dok traje radionica u okolišu crkve sv. Križa, znatiželjnici, sudionici festivala i brojni turisti imati će prigode promatrali solarno podne. Ples sunčevih zraka u crkvi i pojavu što se to zbiva na dan solsticija prigodno će objasniti mr. sc. Majda Dadić kustosica u Muzeju ninskih starina. Zbog uloge crkve sv. Križa koja u suradnji sa Suncem funkcionira kao sunčev sat i kalendar mnogi crkvu i Nin nazivaju hrvatskim Stonehenge-om.

Bogati festivalski cjelodnevni program koji sadrži više vrsta umjetničkih vještina nastavlja se u 19 sati i to kostimiranim vođenjem na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.  Kroz naziv living history programa "Pjesnik Petar Zoranić Ninjanin vodi vas kroz povijest kraljevskog grada" stručni vodiči obučeni u kostime slavnog pjesnika i vile Hrvatice kroz prilagođeni program voditi će prijavljene sudionike tajanstvenim ulicama drevnog Nina i upoznati ih sa slavnom hrvatskom poviješću.

U 20:00 h na Višeslavovom trgu znanstvenik Filip Matković održati će predavanje pod nazivom Putovanje Sunčeve svjetlosti od Sunca do Zemlje. Nastavak festivala pratiti će

promenadni glazbeni program po ulicama Nina.

 Ciljevi festivala su: razvoj turističkog doživljaja za pamćenje na jedinstvenoj kulturnoj baštini na solsticij, proslavu prvog dana ljeta i Svjetskog dana glazbe, promidžba kreativnog stvaranja, astronomskog i arhitektonskog značaja crkve sv. Križa koju je zbog njezine jedinstvene gradnje engleski arhitekt sir Thomas Graham Jackson lirski nazvao najmanjom katedralom na svijetu. Ova posebna građevina je prema spoznaji bila zavjetna kapela, a nalazi se u neposrednoj blizini prve katedrale u Hrvata – crkve sv. Anselma. Crkva sv. Križa iz 9. st. jedan je od najvrjednijih spomenika starohrvatskog graditeljstva. Svojevrsni je simbol regije jer se nalazi u grbu i zastavi Zadarske županije. Više o crkvi sv. Križa možete saznati u prigodnoj festivalskoj programskoj knjižici.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.