Više od 3000 godina star brončani mač pronađen u Bavarskoj, koji "gotovo uvijek svijetli"

Više od 3000 godina star brončani mač pronađen u Bavarskoj, koji "gotovo uvijek svijetli"

Njemački arheolozi pronašli su mač prošli tjedan tijekom iskapanja na području grada Nördlingena, koji se nalazi između Nürnberga i Stuttgarta. Riječ je o predstavniku brončanih mačeva s punom drškom, čija je osmerokutna drška u cijelosti izrađena od bronce, tipa osmerokutnog mača, priopćio je bavarski Državni ured za održavanje povijesnih spomenika (Bayerische Landesamt für Denkmalpflege – BLfD).  https://www.rtvslo.si/kultura/dediscina/na-bavarskem-nasli-vec-kot-3000-let-star-bronast-mec-ki-se-skoraj-se-zmeraj-sveti/672130#&gid=1&pid=1

Fotografija: BLfD/Archäologie-Büro Dr.  Woidich
Fotografija: BLfD/Archäologie-Büro Dr. Woidich

Trojstva pokopana s bogatim brončanim darovima
Stručnjaci pretpostavljaju da je nastala krajem 14. st. pr. n. br., tj. u srednje brončano doba. Nalazi mačeva iz ovog razdoblja su rijetki i potječu ili iz grobova koji su namjerno iskopani u 19. stoljeću ili kao izolirani, vjerojatno žrtveni nalazi. Riječ je o maču koji je pronađen u grobu u kojem su u kratkom vremenskom razmaku s bogatim brončanim darovima pokopane tri osobe: muškarac, žena i mladić. Jesu li međusobno bili u srodstvu ili u kakvoj su vezi za sada nije jasno, objavio je i BLfD.

Izrada osmerokutnih mačeva je komplicirana, jer je drška izlivena preko oštrice, to je prekrivni odljev. Dekoracija je izvedena intarzijama i pečatima. Unatoč luksuznoj izradi i odsutnosti tragova korištenja, može se pretpostaviti da je riječ o pravom oružju, stoji u priopćenju.

Proizvedeno u Bavarskoj?

Mač i mjesto ukopa još treba ispitati kako bi naši arheolozi mogli preciznije klasificirati ovaj nalaz. Ali već sada možemo reći: očuvanost je izuzetna! Ovakvi nalazi su vrlo rijetki", dodala je glavna konzervatorica i proč. iz BLfD-a - Da, Mathias Pfeil .


Za sada ostaje otvoreno pitanje je li i mač izrađen u Bavarskoj. Dva su glavna područja rasprostranjenosti osmerokutnih mačeva: područje južne Njemačke s jedne strane, te sjeverne Njemačke i Danske s druge strane. Usporedba tehnika lijevanja i ukrašavanja pokazuje da su neki od osmerokutnih mačeva na sjeveru jasne replike južnonjemačkih oblika, dok bi drugi dijelovi mogli biti pravi uvoz ili proizvod "putujućih obrtnika", dodali su.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.