Dolazi nam ljeto, a s njime i tigrasti komarci - kako se zaštititi te pomoći smanjenju broja komaraca?

Dolazi nam ljeto, a s njime i tigrasti komarci - kako se zaštititi te pomoći smanjenju broja komaraca?

Tigrasti komarac se zadnjih godina proširio i na našem području. Kako se to dogodilo?

Aedes albopictus (tigrasti komarac) je izvorno tropska i suptropska vrsta jugoistočne Azije, a širi se svijetom od kraja 1970.-tih. Naziv „tigrasti komarac“ dobio je po bijelim prugicama koje ima po tijelu i nogama. Zbog klimatskih promjena i velike prometne povezanosti suvremenog svijeta, danas je rasprostranjen na svim kontinentima. Najčešći način prijenosa u nova područja je u automobilskim gumama u kojima komarac polaže jajašca. U Europi je zabilježen prvi put 1979. godine u Albaniji.

 Po čemu je tigrasti komarac tako značajan?

Tigrasti komarac je biološki i zdravstveno vrlo značajna vrsta komaraca. Izuzetno je prilagodljiv novim uvjetima. Prema običnom komarcu izrazito je agresivan potiskujući ga s prostora u kojem se pojavljuje. Za razliku od običnog komarca koji je aktivan noću, tigrasti komarac je vrlo agresivna, dnevno aktivna vrsta, a napada tijekom cijelog dana.

Sa zdravstvenog stanja važno je zbog sposobnosti prenošenja različitih arbovirusa poput uzročnika Chikungunya groznice, žute groznice, dengue, Zika virusne bolesti i drugih uzročnika bolesti.

 Koliko je opasnost da se bolesti koje prenose tigrasti komarac pojave i kod nas?

Stručnjaci posljednjih godina upozoravaju na klimatske promjene, koje su donijele visoke temperature i velike količine oborina, s tim u vezi i širenje komaraca, prijenosnika bolesti, iz tropskih i suptropskih područja prema umjerenom pojasu, te opasnost od širenja tropskih bolesti, koje ti komarci prenose. U Europi su već zabilježene autohtone epidemije Chikungunya groznice u Francuskoj i Italiji 2007. g. i 2010. g. te dengue u Francuskoj i kod nas na Pelješcu (objekt 2010. g.), iz čega slijedi realna opasnost da se te bolesti udomaće u Europi, ukoliko se ne poduzmu preventivne mjere u punom opsegu.

 Koje preventivne mjere treba poduzeti?

Komarac se u urbanim mjestima razmnožava na prostorima gdje je visok postotak vlage i gdje je bujna vegetacija (trava, korov, itd.), a razvija se u vodi, najčešće u predmetima koje čovjek ostavi ili odbaci (posude za cvijeće, bačve, kante, posude, kade itd.).

Najvažnija preventivna mjera je smanjiti broj, a po mogućnosti ukloniti komarce iz okoliša. Dezinsekcija je mjera koju provode ovlaštene tvrtke, a znači uklanjanje komaraca insekticidima raznim metodama. Kada se suzbijaju razvojni oblici komaraca govorimo o larvicidnoj dezinsekciji, dok suzbijanje odrasle forme komaraca nazivamo adulticidna dezinsekcija. Moramo naglasiti da je larvicidna dezinsekcija puno uspješnija i ciljana metoda u suzbijanju ovog molestanta, naravno ukoliko se planski i sustavno kvalitetno provodi. Osim dezinsekcije još je važnija mjera ukloniti uvjete za njihov razvoj tj. gdje god je moguće ukloniti sve rezervoare stajaće vode i vlažne površine.

Na području Dubrovnika ovlašteni djelatnici već su počeli sa suzbijanjem navedenog komarca tretirajući njegova legla na javnim površinama grada, te dijeljenjem edukativnih letaka stanovnicima.

Velik problem su privatni zapušteni i neodržavani posjedi koji predstavljaju pogodna mjesta za razmnožavanje i razvoj komarca. Djelatnici koji provode dezinsekciju nisu ovlašteni za ulazak na privatne posjede, te na takvim mjestima dolazi do nekontroliranog razvoja komaraca.

 Kako se zaštititi te pomoći smanjenju broja komaraca?

Komarac postaje aktivan kada temperatura zraka prijeđe 15ºC. Da biste smanjili broj komaraca u vašem vrtu, balkonu, okolini potrebno je:

Očistite okoliš (balkon, vrt, dvorište, susjedstvo i sl.), uklonite sve predmete u kojima se zadržava voda

 

redovito kosite travu i režite zelenilo, kako bi se smanjila vlažna područja u kojima komarci također mogu polagati jaja

 

predmete s vodom redovito praznite (kod zalijevanja cvijeća, iz posude za cvijeće ispraznite višak vode)

 

sanirajte neravnine na terenu oko vaše kuće u kojima se zadržava oborinska voda

 

zaštitite se od uboda pomoću repelenata za odbijanje komaraca

 

ukoliko primijete veći broj komaraca na vašem području posavjetujte se s ovlaštenim izvođačem DDD (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) mjera ili se obratite našoj službi za nadzor DDD-a na telefon 341-066.

 Antun Šuperak dipl. san. ing.

Prestanimo uzgajati komarce

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.